Lapsiasiavaltuutettu erityislasten ylipitkistä koulukyydeistä: "Kertoo siitä, että lainsäädäntö ei enää toimi"

Erityislasten koulukuljetukset venyvät ylipitkiksi useammin kuin muilla lapsilla.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Erityislasten asema koulukyydeissä pitäisi ottaa paremmin huomioon perusopetuslaissa, sanoo lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Yle kertoi aiemmin tänään, että monilla alakouluikäisillä erityislapsilla kuluu matka-aikoihin koulukuljetuksissa jopa yli kaksi tuntia päivässä, vaikka etäisyys kouluun ei olisikaan pitkä. Järjestelyt ovat laillisia, mutta lasten vanhemmat saattavat kokea ne kohtuuttomiksi.

Samansuuntaisia yhteydenottoja on tullut yhä enenevässä määrin myös lapsiasiavaltuutetun toimistoon.

– Tämä kertoo siitä, että lainsäädäntö ei enää toimi, sanoo lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön pitäisi pikaisesti arvioida lain toimivuus näiden esimerkkien valossa ja sen kautta hahmottaa, millaisia uudistuksia tarvitaan, jotta pystytään tukemaan ja takaamaan lapsille kohtuullinen arkipäivä.

Lapsen kehityksen asiantuntijoiden mielipiteellä tulisi olla merkitystä

Pitenevien matka-aikojen taustalla on Kurttilan mukaan kouluverkon harveneminen sekä reittien yhdistely kulujen karsimiseksi. Hänen mielestään koululakkautusten vaikutuksia ei ole riittävästi arvioitu lapsen edun näkökulmasta.

Yleen yhteyttä ottaneet erityislasten vanhemmat kertoivat monia esimerkkejä siitä, miten vaikea matka-aikoja on ollut saada muutetuksi. Yksi perheistä kertoi, miten edes lääkärinlausunto lyhyemmän koulukuljetuksen puolesta ei auttanut.

– Jos lapsen kehityksen asiantuntijat toteavat, että tilanne on haitallinen lapselle, sillä täytyisi olla merkitystä siinä, miten kuljetukset järjestetään.

Ministeriön pitäisi pikaisesti arvioida lain toimivuus näiden esimerkkien valossa ja hahmottaa, millaisia uudistuksia tarvitaan.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila

Valtuutettu vaatinut jo aiemmin tiukempia rajoja koulukyyteihin

Lapsiasiavaltuutetun toimisto järjestää vuosittain lasten ja nuorten kuulemisia. Tänä vuonna yhtenä aiheena on kuulla koulukuljetusten piirissä olevia lapsia ja nuoria.

Kurttila on jo aikaisemmin vaatinut muutosta koulukuljetuksia koskevaan lakiin kaikkien lasten, ei vain erityislasten osalta. Viime vuonna julkaistussa Ylen jutussa hän sanoi, että kohtuullinen koulumatka olisi ajassa mitattuna korkeintaan kaksi tuntia.

Nykyään alakouluikäisen edestakainen koulumatka saa kestää odotusaikoineen enintään 2,5 tuntia ja yläkouluikäisen koulumatka 3 tuntia. Erityislapsia koskevat samat aikarajat kuin yleisopetuksen piirissä olevia lapsia. He voivat kuitenkin saada kuljetuksen kotioveltaan koululle, vaikka koulumatka olisi lyhytkin.