Vesi ei riitä Kaunissaaressa – vesiputkista irtoaa sakkaa ja kahvit on keitettävä pullovedestä

Osa saaren asukkaista vastustaa mantereelta saareen johtavan vesiputken rakentamista.

vesihuolto
Näkymä Kaunissaaresta.
Katri Mannonen / Yle

Pyhtään Kaunissaaren vesiongelmat jatkuvat edelleen.

Kaunissaaren vesinäytteistä löytyi viime viikolla pieniä määriä koliformisia bakteereja, minkä vuoksi talousvedeksi käytettävä vesi pitää keittää. Lisäksi veden fluoridiarvot ylittävät talousveden laatuvaatimuksen.

Kaunissaaressa kahvilaa pitävä Ville Laakso kertoo, että veden laatuongelmat ovat piinanneet saarta lähes aina.

– Joka kesä tuntuu olevan keittokehotus päällä jossain kohtaa. Veden riittävyys tuottaa saarelaisille närää, kun vettä ei tule hanasta, Laakso sanoo.

Laakson mukaan vedenkulutus on lisääntynyt saarelaisten keskuudessa viime vuosina niin paljon, ettei vesi tahdo riittää.

– Toki sekä saaren asukkailla että mökkiläisillä on omia kaivoja pihoilla. Täällä tahtoo olla se ongelma, että itärannalla on hyviä kaivoja, joissa vettä riittää. Länsipuoli saaresta on puolestaan savista ja maa on huonoa, niin kaivosta tulee sitä myöten ruskeaa vettä, Laakso kertoo.

Kaunissaaren kahvila Merituuli.
Ville Laakso

Tiskaaminen hankalaa

Kahvilayrittäjälle vesiongelmat ovat aiheuttaneet jonkin verran päänvaivaa. Esimerkiksi kahvi keitetään pullotetulla vedellä.

– Suurin ongelma on tiskaaminen, kun käytämme oikeita astioita. Joinain päivinä, kun vettä ei tule hanasta, niin on haastavaa saada lautaset ja haarukat tiskattua.

Lisäksi kahvilan asiakkaille myydään ruuan kanssa pullovettä.

– Hanasta tulevassa vedessä voi olla laatuvaihteluita sekä sakkaa, mitä putkista irtoaa, Laakso mainitsee.

Kaunissaaressa kahvilaa pitää Ville Laakso.
Ville Laakso

Mantereelta saareen ulottuvaa vesiputkea vastustetaan

Kauppiaan mukaan Pyhtään kunta kaivatti saareen aikanaan kaivot sekä teki vesiverkoston. Sittemmin vesihuolto on siirtynyt Kymen Veden alaisuuteen.

– Kymen Vesi on panostanut vesihuoltoon viime vuosina todella paljon. Verkostoa on kunnostettu ja koko vesikäyttösysteemi on nyt parempi kuin mitä se aiemmin on ollut, Laakso kehuu.

Kaunissaaressa on kaksi omaa kaivoa, joita Kymen Vesi ylläpitää.

– Saaren omaa vettä johdetaan suurin piirtein saaren puolestavälistä. Vesiverkosto on tarkoitettu kesävesikäyttöön, Laakso toteaa.

Pyhtään kunta ja vesiyhtiö ovat selvittäneet mahdollisuuksia vesiverkoston jatkamisesta saareen Kotkan Mussalosta. Saarelaiset eivät kuitenkaan ole asiasta mielissään.

– Kyllä se on suurta vastustusta aiheuttanut. Itse olen kuitenkin putken kannalla. Sillä varmistettaisiin, että saisimme puhdasta vettä riittävästi saareen. Ainakin suunnittelutyö pitäisi käydä läpi, jotta rakentamiselle saadaan lopullinen hintalappu, Laakso pohtii.

Pyhtään Kaunissaari on suosittu kesänviettopaikka Itäisellä Suomenlahdella.