1. yle.fi
  2. Uutiset

Kukkaloisto on nyt parhaimmillaan Vaasan kaupungin viheralueilla

Kesät ovat kaupunkien viheralueyksiköille kiireistä aikaa, mutta kun kalenteri kääntyy elokuun puolelle, suurimmat kiireet hellittävät. Nyt on aika nauttia kesäkukista.

kaupunkiympäristö
Kukkakeidas Vaasan keskustassa
Kesäkukat kukkivat vielä pihoilla ja puutarhoissa. Vaasan kaupungin puutarhatoimen kukkaloistoa ehtii vielä ihailla, vaikka kukkakävelyllä kaduilla ja puistoissa. (Kuvaus ja editointi: Terhi Varjonen/Yle)

Kulunut kesä on ollut lämmin ja kuiva. Se on tietänyt esimerkiksi Vaasan kaupungin viheraluiden hoidossa muutoksia. Kasvien kastelua on pitänyt tehdä paljon enemmän kuin normaalina kesinä, mutta nurmikon leikkuuta on puolestaan ollut vähemmän.

Vaasan kaupungin viheraluehortonomi Leila Roinisen mukaan viheralueet kukkineen ja pensaineen ovat selvinneet kuumasta kesästä hyvin.

– Nurmikon leikkuun tarve on ollut huomattavasti vähäisempi ja kastelun tarve taas suurempi. Roskaa on toisaalta kertynyt paljon, kun ihmiset ovat olleet paljon ulkona. Aika hyvin on kuitenkin poikkeuksellisesta kesästä selvitty, sanoo Roininen.

Kukkien värit pääsevät oikeuksiinsa

Eri puolilla Vaasan kaupunkia on monenlaisia kukka-astioita ja -alueita. Pääväreinä ovat istuksissa ja kukkalaitteissa punainen ja valkoinen. Uumajan ystävyyskaupunkipuistossa Hietalahden Villan vieressä, kukkien väreinä ovat sinistä ja keltaista.

Tänä kesänä kukkina on muun muassa hortensiaa, gerberaa, mukulabegoniaa ja tavallista petuniaa. Lämmin ja aurinkoinen kesä oli toki mukavaa mutta Roinista ilahduttaa pilvisemmäksi muuttuneessa säässä se, että kukkien värit tulevat paremmin esiin.

Toisaalta kesän poikkeuksellisuuden huomaa siinä, että värisävyt ovat ennakoitua haaleampia.

– Osa varsinkin ihan syvänpunaisista kukista onkin ollut selvästi haaleampia, kertoo Roininen.

Kukkatorneja Vaasan kaupungintalon edustalla.
Kukkatorneja Vaasan kaupungintalon edustalla.Terhi Varjonen/Yle

Kukkakierrokselle

Kesäkukat ovat nyt parhaimmillaan ja Roininen kehottaa kaupunkilaisia tekemään vaikkapa pienen kukkakierroksen eri puolilla Vaasaa.

Kierroksensa voi aloittaa vaikka torilta. Siellä on isoja kukka-alueita ja monenlaisia asetelmia. Matkaa voi jatkaa pitkin Vaasanpuistikkoa kohti sisäsatamaa, jolloin matkan varrelle osuu useita kukka-alueita. Sisäsatamassa Aurinkokellon luona on niin ikään katseltavaa.

Roininen sanoo, että liian vähän tulee itsekin ihan ajan kanssa kierreltyä kaupungin viheralueita ihailemassa. Mutta työn ohessa niitä toki ehtii nähdä.

Petuniat
PetuniatTerhi Varjonen/Yle

Kovin kiire on puutarhureilta tältä erää ohi, mutta ihan näinä päivinä aloitetaan jo ensi kevään kukkasipulien tilaukset. Ne laitetaan maahan lokakuussa, kun kesäkukat kaivetaan maasta.

Mutta joko ensi kesän kukkien väriskaalaa voi paljastaa?

– Värimaailmaa on vähän hahmoteltu, että jos isompiin ryhmiin tulisi violettia ja keltaista, mutta aika näyttää, nauraa Roininen.

Lue seuraavaksi