1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biojätteet

Osa Ekoroskin asiakkaista on jo saanut uudet biojäteastiat – mutta niitä ei saa vielä täyttää

Biojäteastiat odottavat lokakuuta.

Biojäteastia saa vielä odotella täyttymistä. Kuva: Petri Kuikka / Yle

Jäteyhtiö Ekoroskin alueella osa kotitalouksista on jo saanut pihalleen uuden biojäteastian. Biojätteen erilliskeräys alkaa kuitenkin vasta lokakuun alussa, joten uuteen jäteastiaan ei vielä kannata laittaa jätettä.

Kaikille tulee samankokoinen, 140 litran astia. Lokakuusta alkaen bioastiat tyhjennetään kahden viikon välein. Vanhan astian tyhjennysväli on joko kaksi tai neljä viikkoa.

Uusien jäteastioiden jakelu alkoi kesäkuussa ja jatkuu syyskuun loppuun asti. Jakelutahti on riippunut jätteenkuljetusyritysten aikatauluista. Ekoroskin alueella toimii viitisentoista jäteyritystä.

Alennus menee tuplatyhjennyksen kuluihin

Kotitaloudelle muutos näkyy Ekoroskin toimitusjohtajan Michael Östmanin mukaan vain siinä, että asukas sijoittaa omalla pihallaan poltettavan jätteen ja biojätteen eri jäteastioihin.

Ekoroskilta tuleva jätteenkäsittelymaksu on jatkossa 30 prosenttia nykyistä pienempi. Kuljetusyritysten tyhjennyshintoihin Ekorosk ei vaikuta.

Alennus kompensoi toisen astian tyhjennyksestä tulevan kulun, sanoo puolestaan jätteitä kuljettavan Ekokuljetus JNH:n toimitusjohtaja Petri Niemelä.

– Mitään merkittävää muutosta ei tule, Niemelä lupaa.

Suurin muutos Ekoroskin historiassa

Ekoroskin alueella päätettiin siirtyä kahden jäteastian malliin, jossa biojäte ja poltettava jäte sijoitetaan omiin astioihinsa kiinteistön pihalla. Osa kotitalouksista kompostoi biojätteensä itse, eikä tarvitse biojäteastiaa.

Ekoroskin toimitusjohtaja Michael Östman luonnehtii tulevaa muutosta isoimmaksi yhtiön historiassa. Ekorosk voi luopua jätepussien optisesta lajittelujärjestelmästä, joka on ollut käytössä parikymmentä vuotta.

– Järjestelmä ei enää toimi kunnolla, sillä monet jätepussit ovat rikkoontuneet jo tullessaan meille. Kun jatkossa jätesäädökset tiukentuvat, niin todennäköisesti biojätettä ei enää laskettaisi biojätteeksi, jos se olisi sekoittunut muun jätteen kanssa kuljetuksessa.

Esimerkiksi Ekokuljetus JNH:lle uudistus tarkoittaa isoa investointia: neljään uuteen autoon on pantu lähes miljoona euroa. Autoissa on omat kallistussysteemit ja lokerot eri astioiden sisällölle, joten astiat voidaan tyhjentää samalla reissulla.

Ajorytmiin ja tyhjennyspäiviin tulee pieniä muutoksia. Joillain alueilla JNH ajaa jatkossa sekä aamu- että iltavuoroa.