Äänekosken biotuotetehdas nyt täydessä vauhdissa – vanhan tehtaan tontti vapautuu uuteen käyttöön vuoden lopussa

Äänekosken biotuotetehdas on päässyt täyteen tuotantovauhtiin aikataulun mukaisesti.

Metsä- ja paperiteollisuus
Äänekosken biotuotetehdas.
Simo Pitkänen / Yle

Tehdasta alettiin käynnistää asteittain vuosi sitten ja nyt elokuussa tehdas toimii täydellä teholla.

Äänekosken biotuotetehtaan miljoonas sellutonni valmistui viime viikolla. Vuosittain tehdas tuottaa noin 1,3 miljoonaa tonnia havu- ja koivusellua sekä muita tuotteita kuten mäntyöljyä, tärpättiä ja bioenergiaa.

Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiaisen mukaan tehdas on saanut puuraaka-ainetta ilman ongelmia.

– Hankinta-alue on hieman laajempi kuin aikaisemmalla tehtaalla ja keskittyy keskiseen Suomeen. Alue on ympyrän muotoinen, joten puutavaraa saadaan toimitettua tehtaalle joka ilmansuunnasta.

Tuontipuun osuus tehtaalla on alle kymmenen prosenttia koko puuntarpeesta.

– Pystymme jatkossakin hoitamaan tuotantoa kotimaisella raaka-aineella samalla tavalla kuin tähänkin päivään asti, arvioi Nousiainen.

Äänekoskella tehdään myös uutta tuotekehittelyä. Esimerkiksi puun kuoresta valmistuu tuotekaasua, tehtaan hajukaasuista rikkihappoa ja jätevedenpuhdistamon lietteestä biokaasua ja biopellettejä. Kehitteillä on myös sellupohjaisia tekstiilikuituja ja ligniinijalosteita.

Biotuotteista toivotaan Äänekoskelle myös uutta tuotantoa ja lisää työpaikkoja. Tavoitteena on saada muodostettua hyvä yritysegosysteemi ja uusien biotuotteiden tuotantoa.

Toimitusjohtaja Ismo Nousiainen arvioi, että uutta tuotantoa voisi syntyä vanhan tehtaan tontille. Entisen sellutehtaan purkutyöt ovat jo loppusuoralla ja saadaan päätökseen ennen vuoden vaihdetta. Yhtiöllä on tontin varalle omiakin suunnitelmia.

– Pohditaan, että lähdetäänkö tekstiilikuitupuolella tutkimus- ja demonstraatiohankkeeseen loppuvuoden aikana. Se voi olla yksi tulevaisuuden toiminto tehtaalle.