1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mustavaris

Ranskalainen teemapuisto "palkkasi" mustavariksia siivoustöihin – linnut oppivat viemään roskia roska-astioihin

Ranskalaisen teemapuiston mustavarikset työskentelevät neljänä päivänä viikossa – ja samalla kouluttavat ihmisiä siisteyteen.

mustavaris
Mustavaris
Mustavaris (Corvus frugilegus). Arkistokuva.AOP

Varislinnut on useissa tutkimuksissa todettu poikkeuksellisen älykkäiksi linnuiksi. Nyt niiden älyä on keksitty hyödyntää aivan uudella tavalla.

Länsi-Ranskassa sijaitsevassa historia-aiheisessa teemapuistossa on koulutettu joukko mustavariksia poimimaan maasta roskia ja kuljettamaan ne roska-astioihin. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalainen julkisen palvelun radio NPR. (siirryt toiseen palveluun)

Boubou, Bamboo, Bill, Black, Bricole ja Baco nimiset mustavarikset ovat oppineet, että tupakantumppien ja muiden roskien vieminen niille tarkoitettuihin astioihin kannattaa: joka lastista on luvassa pieni herkku.

Ruusut ja prinsessa idean takana

Ajatuksen lintujen kouluttamisesta siivoustyöhön sai ilmeisen fiksu ihminen, Christophe Gaboret, joka vastaa teemapuistossa haukkametsästysesityksestä. Osana tuota esitystä mustavarikset poimivat maasta ruusuja ja veivät ne lentopostina esityksen prinsessalle.

Omalla vuosituhannellamme linnut eivät juuri poimi ruusuja prinsessoille, joten Gaboret keksi kouluttaa mustavariksia siivoushommiin.

Tositoimiin linnut pääsivät viime viikonloppuna. Tarkoitus on, että ne tekevät neljäpäiväistä työviikkoa. Puiston työntekijät seuraavat tarkasti niiden toimintaa, ei lintujen itsensä vaan ihmisten takia. Pelkona on, että teemapuistossa kävijät intoutuisivat heittelemään roskia ympäriinsä houkutellakseen linnut siivoustöihin.

Puy du Fou -teemapuiston johtajan Nicolas de Villiersin mukaan tarkoitus ei ole niinkään työllistää lintuja, vaan saada ihmiset pohtimaan roskaamista.

– Ok, linnut kykenevät tekemään sellaista, mihin meillä on paremmat edellytykset. Ehkä meidän pitäisi tehdä se (roskien poimiminen) itse, sanoo de Villiers.

Puy du Fou on Ranskan toiseksi suurin teemapuisto. Se tunnetaan lukuisista esityksistään, joissa esitellään haukkametsästyksen lisäksi muun muassa viikinkien ja Rooman valtakunnan aikaista historiaa.

Varislinnut on todettu fiksuiksi

Varisten ja monien muiden lintujen älykkyyttä ei nykyisin juuri kiistetä. Ylekin on uutisoinut useista tutkimuksista vuosien varrella.

Varisten on muun muassa todettu tekevän päätöksiä yhtä kyvykkäästi kuin 5–7 -vuotiaat ihmislapset. Esimerkiksi uudenkaledonianvaris osaa käyttää työkaluja ja ratkoo kekseliäästi visaisiakin pulmia, kuten Yle kertoi muutama vuosi sitten.

Puluja on puolestaan saatu opetettua erottamaan oikeita englanninkielen sanoja satunnaisista kirjainyhdistelmistä. Ylen juttu löytyy täältä.

Ekologi ja tietokirjailija Jussi Viitala on sitä mieltä, että linnut onkin nyt syytä nostaa siihen arvoon, jonka ne ansaitsevat. Viitalan kolumni on tämän linkin takana.

Lue seuraavaksi