Kivennäisvesien hyllyt ammottavat tyhjyyttään monissa kaupoissa – "Teemme varautumissuunnitelman tulevien hellekesien varalta"

Helteet ja tavarantoimittajien ongelmat ovat johtaneet suosituimpien kivennäisvesimerkkien pulaan paikoittain eri puolilla maata.

Pullovesi
Tammiston Citymarket.
Vantaan Tammiston K-Citymarketissa on elokuussa ollut pulaa osasta pullovesiä.Olli-Pekka Sulasma / Yle

Kesän poikkeuksellisen pitkät helteet ovat toistaiseksi jääneet taakse, mutta kuumuuden vaikutukset näkyvät yhä kauppojen hyllyillä.

Ruokakaupoissa ympäri maata on ollut ajoittain pulaa suosituimmista pullovesistä. Esimerkiksi vantaalaisessa Tammiston K-Citymarketissa pullovesipulaa on tällä viikolla pahoiteltu asiakkaille kauppaan asetetuilla kylteillä. Kylteissä selitetään hyllyjen tyhjyyttä toimitusvaikeuksilla.

Keskon osto- ja myyntijohtaja teollisissa tuotteissa Aki Erkkilä kertoo, että kovan kysynnän ja toimitusongelmien yhdistelmästä on kärsitty myös muissa Keskon marketeissa.

– Kokonaisuudessa tilanne on saatavuuden näkökulmasta haastava. En sanoisi, että juomat loppuisivat kaupoista, sen verran laaja valikoima meillä on, mutta kaikkia merkkejä ja makuvariaatioita ei välttämättä ole ollut saatavilla, Erkkilä sanoo.

Hän arvioi, että kelien viiletessä ja syksyn lähestyessä pahin vesiruuhka on nyt ohi.

– Tuotanto toimii täydellä teholla koko ajan. Totta kai jos kysyntä on suurta ja kaupat ovat ehtineet tyhjentyä, niin tilanteen normalisoitumiseen menee hetki aikaa, Erkkilä toteaa.

Myös S-ryhmän kaupoissa on ollut vaikea vesikesä.

– Hyllyjä on ollut tyhjänä, ei sitä voi kieltää. Välillä olemme joutuneet myymään ei-oota, kertoo S-ryhmän valikoimapäällikkö Kari Häsä.

Tilauksia on jäänyt saamatta

Sekä Keskolla että S-ryhmällä veden myynti alkoi kasvaa jo toukokuussa ensimmäisen hellejakson aikaan. Molemmista kerrotaan, että kesän edetessä tavarantoimittajilta ei saatu tuotteita samaa tahtia kuin niitä kaupasta ostettiin.

Keskolla varmuusvarastot alkoivat alkoivat tyhjentyä heinä-elokuun vaihteessa. S-ryhmän kaupat puolestaan eivät ole kesän aikana saaneet kaikkia tekemiään tilauksia, kertoo Kari Häsä.

– Olemme tilanneet tuotteita riittävästi, mutta joko toimittajan tavarakuormat ovat myöhästyneet tai sitten tuotteita ei ole ollut saatavilla sillä hetkellä, Häsä sanoo.

Häsä kertoo S-ryhmän käyneen neuvotteluja panimoiden kanssa ja saaneen helpotettua vesitilannetta jonkin verran ennakkotilauksilla ja -varauksilla.

Tammiston Citymarket.
K-kauppojen Pirkka-vedet tulevat suomalaiselta Finnspringiltä, kertoo Keskon osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä. Erkkilä sanoo Finnspringin tuotannon toimivan täydellä teholla, vaikka Pirkka-vesistä onkin ollut pulaa esimerkiksi Tammiston K-Citymarketissa.Olli-Pekka Sulasma / Yle

Toimitusongelmien kanssa on paininut myös Lidl. Lidlin ostopäällikkö Riikka Nordqvist kertoo sähköpostitse, että tavarantoimittajat eivät ole kyenneet toimittamaan kaikkia tilauksia täysimääräisinä ja siksi myymälöistä on voinut puuttua yksittäisiä tuotteita.

– Myös Euroopassa on ollut kovia helleaaltoja ja varmasti juomien valmistajilla niin Suomessa kuin Euroopassakin kapasiteetit ovat olleet kovilla, Nordqvist kirjoittaa.

Kesän kokemuksista aiotaan ottaa Keskolla opiksi.

– Aiomme käydä tämän kesän läpi hyvin huolellisesti ja tehdä varautumissuunnitelman tulevien hellekesien varalta, Erkkilä sanoo.

Virvoitusjuomien ystäviä siirtyy pullovesiin

S-ryhmällä ongelmat ovat koskeneet pääasiassa kivennäisvesiä, lähdevettä ja vitamiinivesiä. Pienet pullot ovat olleet suosittuja, mutta niin myös isot perhepakkaukset. Keskolla suosituimpia ovat olleet erilaiset kivennäisvedet.

Pullovedet ovat ylipäätään kasvattaneet suosiotaan, myös talvisin.

– Virvoitusjuomilta on siirtynyt jonkin verran juojia ostamaan mieluummin vitamiinivesiä. Terveellinen elämäntapa on korostunut, Kari Häsä sanoo.

Keskolla taas on huomattu, että lämpömittarin lukeman noustessa suomalaiset turvautuvat mieluummin vesiin kuin alkoholijuomiin, kertoo Aki Erkkilä.

Lue myös:

Helle tyhjentää myymälät tuulettimista – nyt myös soutuveneet viedään käsistä