Keskusta listasi tavoitteita budjettiriiheen: Itämeren suojeluun ja maatalouden vaikeuksiin täsmätoimia

Lappeenrannassa kokoontunut keskustan puoluejohto ja ministeriryhmä esittävät vaalivuoden budjettiin omia lisätoiveitaan.

Suomen Keskusta
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä saapuu keskustan ministeriryhmän kesäkokoukseen Lappeenrannassa 14. elokuuta.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä saapuu keskustan ministeriryhmän kesäkokoukseen Lappeenrannassa 14. elokuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

LappeenrantaPääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä muistuttaa, että ensi vuoden menoista sovittiin pääosin jo viime kevään kehysriihessä.

– Kehysriihessä sovittiin jo pienimpien etuuksien korottamisesta, takuueläkkeen korottamisesta, työllisyystoimista. En odota menopuolella hirveästi erimielisyyksiä, Sipilä ennakoi elokuun lopun hallituksen budjettiriihen keskusteluja.

Sipilän mukaan kesän aikana uusina asioina ovat nousseet esille maatalouden vaikeudet ja Itämeren suojelu.

– Kehysriihen jälkeen uutena asiana on tullut kurjan satotilanteen vuoksi maanviljelijöiden tilanteen täsmätoimet ja kyllä tuo Itämeren tilanne kesän aikana on noussut vähän uuteen valoon, Sipilä listaa budjettiriihen asioita.

Maataloudelle nopeaa apua

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan viljelijöiden kassat ovat tyhjät ja laskujen maksuun tarvitaan nopeasti rahaa.

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan tiukalla aikataululla tukitoimia kuivasta kesästä kärsineelle maataloudelle. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tuo tarkat tukilaskelmat elokuun lopulla hallituksen yhteiseen budjettiriiheen.

Leppä ei halua vielä ennakoida lisärahan tarvetta.

– No se on nyt sitten meillä vielä selvittelyn alla. En ota siihen vielä tässä vaiheessa kantaa.

Kymmeniä miljoonia vai yli sata miljoonaa?

– No merkittäviä summia tarvitaan joka tapauksessa, Leppä vastaa.

Maa- ja metsätalousministerin mukaan valmistelussa on nopeasti vaikuttavia tukitoimia.

– Viljelijöillä on kassat tyhjät ja sinne tarvitaan nopealla aikajänteellä nyt laskujen maksuun rahaa ja sen takia tässä nyt hyvin tarkkaa työtä tehdään, Leppä toteaa.

Tupakointi kallistuu, vähävaraisille oppikirjatukea - Katso miten budjetti näkyy lompakossa