1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rekrytointi

Lounais-Suomessa osaavia työntekijöitä etsitään maakuntien yhteistyönä – työvoiman tarve on jatkuvaa

Työpaikan lisäksi alueen vetovoimalla on merkitystä.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Varsinais-Suomi ja Satakunta tekevät yhteisvoimin töitä sen eteen, että osaajia löytyisi avoimiin työpaikkoihin. Lounais-Suomessa työvoiman tarve on jatkuvaa.

Töihintänne.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivusto antaa tietoa Lounais-Suomen avoinna olevista työpaikoista. Ja niitä löytyy. Sivuston kautta saa tietoa myös Lounais-Suomesta asuinalueena, sillä osaajia muualta Suomesta tarvitaan.

– Osaaja miettii, mihin hän voisi lähteä omaa uraansa kehittämään ja ehkä perhettä perustamaan. Meidän pitää olla siellä kartalla mukana, kun hän sitä valintaa tekee, sanoo Porin kaupungin strategiapäällikkö Tomi Lähteenmäki.

– Mikä saa ihmisen muuttamaan paikkakunnalta toiselle? Tässä meillä on tehtävä asennemuokkausta, sanoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen elinkeinot-vastuualueen johtaja Timo Metsä-Tokila.

Uudenkaupungin autotehtaan rekrymainos Turun paikallisbussissa. Kuva: Petra Ristola / Yle

Rekrykoulutus on hyvä täsmäase

Uudenkaupungin autotehdas ja Meyerin Turun telakka ovat alueen veturit ja näihin yrityksiin on jatkuva työntekijöiden haku päällä.

Mutta riittääkö osaajia pieniin ja keskisuuriin yrityksiin? TE-toimistojen tarjoama rekrykoulutus (siirryt toiseen palveluun) on yksi keino löytää osaajat.

– Yhden it-alan yrityksen kanssa saimme heidän koulutukseensa 60 hakijaa eri puolilta Suomea. Tarkoitus oli rekrytoida neljä henkilöä. Se on jo erittäin hyvä tulos, sanoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen elinkeinot-vastuualueen johtaja Timo Metsä-Tokila.

Varsinais-Suomen TE-toimisto käyttää nykyään myös YouTube-kanavaa (siirryt toiseen palveluun), jonka kautta se tavoittelee työnhakijoita ympäri Suomen.

Osaajista on pula esimerkiksi kone- ja metallialalla sekä automaatioalalla. Työvoimapulan arvioidaan vievän tällä hetkellä isojakin tilauksia Porin seudun automaatioalan yrityksiltä.

– Arvioita on tehty. Puhutaan sadoista miljoonista euroista, joita menetetään, kun kauppoja ei pysty tekemään tekijäpulan takia, sanoo Porin kaupungin strategiapäällikkö Tomi Lähteenmäki.