Ministeriö patistaa Jyväskylää ja Kuopiota sopimaan vaativien leikkausten työnjaosta

Jyväskylä ja Kuopio eivät ole pystyneet sopimaan vaativien syöpäleikkausten tehtävänjaosta, vaikka määräaika meni jo.

Jyväskylä
Hoitohenkilökuntaa leikkaussalissa.
Matti Myller / Yle

Valtiovalta hakee säästöjä ja tehokkuutta kirurgiaan vuodenvaihteessa voimaan tulleella keskittämisasetuksella. Sairaanhoidon erityisvastuualueiden olisi pitänyt sopia työnjaosta heinäkuun alkuun mennessä.

Kuopion erityisvastuualueella Kuopion yliopistollinen keskussairaala KYS ja Keski-Suomen keskussairaala eivät ole vielä päässeet yhteisymmärrykseen siitä, missä vaativimpia syöpäleikkauksia tehdään.

Keskisuomalaisen haastattelussa Keski-Suomen keskussairaalan kirurgian ylilääkäri Eero Sihvo muistuttaa, että Jyväskylässä tehdään Kuopiota enemmän esimerkiksi maksa- ja keuhkosyöpäleikkauksia. KYS:in johtaja Heikki Miettinen on huolissaan lääkärikoulutuksesta, jos Kuopiossa ei tehdä tiettyjä vaativia leikkauksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa, että siirtymäaika päättyi kesäkuun lopussa ja tehtävänjaosta olisi jo pitänyt päättää.

Elleivät sairaalat pääse keskenään sopimukseen siitä, missä mitäkin leikkauksia tehdään, valvontaviranomainen eli Valvira tai aluehallintovirasto puuttuu asiaan.