1. yle.fi
  2. Uutiset

Siirtolaisia kuljettava Aquarius-laiva pääsee Maltan satamaan, ihmiset jaetaan viiteen EU-maahan

Laivassa olleet ihmiset jaetaan Ranskaan, Saksaan, Luxemburgiin, Portugaliin ja Espanjaan.

Pakolais- ja siirtolaisveneet
Aquarius-aluksen pelastamia siirtolaisia Välimerellä.
Aquarius-aluksen pelastamia siirtolaisia Välimerellä.SOS MEDITERRANEE / EPA

Maltan hallitus päätti tiistaina päästää siirtolaisia kuljettavan Aquarius-laivan satamaansa. Laiva poimi viime viikolla Libyan rannikolta merestä 141 ihmistä, joista puolet on lapsia.

Maltan hallituksen mukaan laivassa olleet ihmiset jaetaan Ranskaan, Saksaan, Luxemburgiin, Portugaliin ja Espanjaan. Malta puolestaan toimii Aquariuksen logistisena tukikohtana.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez tweettasi, että Espanja ottaa vastaan 60 siirtolaista. Portugaliin puolestaan siirretään 30 ihmistä.

– Ehkä Euroopan valtiot ovat vihdoinkin ymmärtäneet, että kyseessä on yhteinen rajamme Etelä-Euroopassa. Tämä on 28 jäsenvaltion yhteinen ongelma, emmekä voi välttää vastuutamme. Meidän pitäisi työskennellä yhdessä, sanoi SOS Mediterraneen johtaja Fredric Penard.

Aquarius-laivan toiminnasta vastaavat ranskalaissaksalainen avustusjärjestö SOS Mediterranee ja Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

EU-maat kiistelleet vastaanotosta

Laiva on seilannut Välimerellä neljän päivän ajan odottamassa satamapaikkaa. Espanja, Tunisia ja Malta kieltäytyivät alun perin ottamasta ihmisiä vastaan. Italian populistinen sisäministeri Matteo Salvini puolestaan sanoi lauantaina, että "Aquarius ei koskaan enää näe Italian satamaa".

Kesäkuussa 630 siirtolaista kuljettanut Aquarius käännytettiin pois Italian ja Maltan satamista. Lopulta laiva pääsi Espanjaan. Myöskään Ranska ei päästänyt laivaa satamiinsa, mutta otti vastaan maihinnousun jälkeen 78 siirtolaista laivasta.

Siirtolaisten ja pakolaisten tasaisempaan sijoittamiseen eri jäsenmaihin ei ole EU:ssa löytynyt kunnollista ratkaisua. Italia katsoo kantavansa suurimman taakan ja vaatii Ranskan, Saksan ja Maltan suurempaa panosta. Pakolaisten vastaanotto jäytää maiden välejä.

Italian ja Maltan päätösten takia monetkaan avustuslaivat eivät enää partioi Libyan rannikolla. Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön arvion mukaan 720 ihmistä kuoli kesä-heinäkuussa, jolloin avustuslaivoja ei juurikaan ollut merellä.

Aiheesta aiemmin:

Siirtolaisia mereltä pelastava Aquarius-laiva ei taaskaan pääse satamiin

Tunisia päästää siirtolaislaivan vihdoinkin satamaansa

Siirtolaisia kuljettava alus odottanut satamaan pääsyä Välimerellä jo yli kaksi viikkoa

Italia ja Malta kiistelevät jälleen – kumpikaan ei halua lähestyvää siirtolaisalusta satamaansa

Yksikään pelastuslaiva ei ole liikkeellä Välimerellä – Järjestöt: "Varaudumme satoihin tai tuhansiin kuolonuhreihin"

Lue seuraavaksi