Genovan moottoritiesilta romahti juuri ennen kuin Davide Ghiglione olisi ajanut sen alta: "Ei kuulunut räjähdystä tai isoa ääntä, silta vain mureni"

Ihmiset pakenivat kasvot veressä ja sähköjohdot kipinöivät, kun toimittaja Davide Ghiglione käveli kohti juuri romahtanutta siltaa Genovassa. Oli pienestä kiinni, ettei Ghiglione olisi itse hautautunut sillan alle.

Italia
Romahtanut silta
Genovassa romahtanut moottoritiesilta.Piero Cruciatti / AFP

Davide Ghiglione oli noin 300 metrin päässä A10-moottoritien sillasta, kun hänen edessään olevat autot pysähtyivät yhtäkkiä. Ghiglionen oli ollut tarkoitus ajaa autolla sillan alta.

– Näin paljon pölyä. Kaikki pysähtyivät, eikä kukaan oikein tiennyt mitä tapahtui. Yhtäkkiä ihmiset alkoivat juosta autoani kohti, päinvastaiseen suuntaan sillasta, Ghiglione kertoo Ylelle.

Ghiglione nousi autostaan ja lähti kävelemään siltaa kohti. Financial Times -lehteen kirjoittava Ghiglione alkoi puhua paikalla olevien ihmisten kanssa, jotka kertoivat nähneensä, kun moottoritien silta romahti.

Ihmiset kuvailivat tapahtumia Ghiglionelle yllättäviksi ja traagisiksi. Romahduksen myötä sillalta oli pudonnut useita autoja, myös suuria rekkoja.

Osa pudonneista autoista oli osunut sillan alla olleisiin autoihin. Myös sortuneen sillan osia oli pudonnut autojen päälle.

Ghiglione kertoo nähneensä ihmisiä, joiden kasvot olivat veressä. Sähköjohdot kipinöivät.

– Ihmiset sanoivat, että silta tuli alas kuin hiekka. Ei kuulunut räjähdystä tai isoa ääntä, silta vain mureni.

Italiassa Genovassa tapahtuneessa siltaturmassa kuoli yli 30 ihmistä ja loukkaantui useita.

"Olen ajanut tuota siltaa pitkin varmaan sata kertaa vuodessa"

Romahtaneen sillan alla on paljon taloja ja autoja, joten näky oli järkyttävä. Ghiglione ja muut ihmiset kaivoivat kännykkänsä esille ja kuvasivat tapahtumapaikkaa ja lähettivät kuvia läheisilleen.

– Kaikki olivat huolissaan, koska tämä silta on yksi isoimmista rakennelmista ja moottoriteistä Italiassa. Kaikki ovat järkyttyneitä, koska siltaa käytetään joka päivä, olisin mennyt itsekin huomenna rannalle kyseistä siltaa pitkin.

– Olen ajanut tuota siltaa pitkin varmaan sata kertaa vuodessa.

Italiassa vietetään keskiviikkona Ferragostoa, joka on yksi vuoden odotetuimmista juhlapyhistä.

Ghiglione arvelee, että moni vapaapäivää viettävä suuntaa rannan sijaan maaseudulle, jotta he eivät joudu ylittämään moottoritiesiltoja.

Romahtanutta siltaa pitkin kuljettiin esimerkiksi lentokentälle, joten osa ihmisistä joutuu etsimään itselleen vaihtoehtoisen reitin lennolle päästäkseen.

– Keskustasta autoilijat voivat poistua toisesta rampista esimerkiksi lentokentälle mennessään. En kuitenkaan tiedä, että haluavatko ihmiset tehdä niin, koska ympäri tätä aluetta on samanlaisia siltoja kuin tämä nyt romahtanut.

Ihmiset eivät tunne oloaan turvalliseksi

Viranomaiset yrittävät nyt selvittää, mikä aiheutti onnettomuuden.

Ghiglionen mukaan ihmisille on tärkeää, että onnettomuuden syy selvitetään mahdollisimman tarkasti, jotta vastaavia turmia ei tapahtuisi enää tulevaisuudessa.

– Ihmiset ovat peloissaan ja huolissaan läheisistään. Ihmiset haluavat tuntea olevansa turvassa omalla kotiseudullaan. Nyt he eivät tunne niin, ja se on ongelma.

Lue lisää:

Eeva Toivanen on ajanut tällä viikolla useasti Genovassa romahtaneella sillalla: "Kaupunki tuntuu puoliksi autioituneelta, aika moni odottaa vastauksia kysymyksiin"

Genovan romahtanutta siltaa oltiin vahvistamassa – "Silta oli aikoinaan italialaisen insinöörityön helmi"

Genovan moottoritiesillan romahduksessa kuolonuhreja jo 35, sanovat italialaismediat

Suurlähetystö Genovan siltaturmasta: Ei tietoa suomalaisuhreista, seuraamme tilannetta

Liikenneviraston asiantuntija Genovan siltaturmasta: Erittäin poikkeuksellista