Hyppää sisältöön

Pitkään imetettyjen ravitsemus muita lapsia paremmalla tolalla viisivuotiaana

Pitkään rintamaitoa saaneet lapset söivät myös myöhemmin vähemmän sokeriherkkuja. Tutkimus ei ole aukoton, koska taustalla voi olla myös imettävien vanhempien terveystietoisuus.

Kanadalaistutkijoiden havainnot tukevat suomalaisia suosituksia, joiden mukaan vauvat ovat täysimetyksellä 4–6 kuukauden ikäisiksi asti. Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Puolesta vuodesta vuoteen imetetyt lapset näyttäisivät syövän muita lapsia terveellisemmin 3–5-vuotiaina, osoittaa tuore tutkimus. Tätä pitempi imetys ei näyttäisi tuovan lisähyötyjä, mutta on toki hyväksi sekin.

Tutkimuksen ja 3 000:n lapsen tietojen perusteella 6–12 kuukautta rintamaitoa saaneet söivät 3–5-vuotiaina monipuolisemmin ja terveellisemmin, he nauttivat sokeriherkkuja, välipaloja ja sokeroituja juomia harvemmin ja heillä oli vähemmän ruokailuun ja syömiseen liittyviä hankaluuksia kuin lapsilla, joita imetettiin vähemmän.

Myös pitempään eli yli 12 kuukautta imetettyjen ravitsemus oli hyvällä mallilla, mutta ero 6–12 kuukautta imetettyihin ei ollut kovin suuri. Kanadalaistutkijoiden havainnot tukevat suomalaisia imetyssuosituksia, joiden mukaan vauvoja suositellaan pidettävän täysimetyksellä 4–6 kuukauden ikään, minkä jälkeen imettämistä olisi hyvä jatkaa kiinteiden ruokien ohessa vuoden ikään saakka.

Tuloksia kannattaa silti tulkita pienellä varovaisuudella, sillä imettämisen keston lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. On esimerkiksi todennäköistä, että imettämiseen panostavat vanhemmat ovat terveystietoisia myös myöhemmissä valinnoissaan.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

.
.