Hyppää sisältöön

Välillä hyviäkin uutisia maatiloilta: ohran puinti on Pohjois-Savossa vauhdissa ja sato näyttää kohtuulliselta

Sää on suosinut puintitöitä tänä kesänä. Ohrasadon arvioidaan kuitenkin jäävän hieman keskimääräistä pienemmäksi.

Arkistokuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Ohran puinti on hyvässä vauhdissa Pohjois-Savossa. Pelloille päästiin viime viikolla ja ProAgriasta arvioidaan, että noin kolmannes maakunnan ohrasadosta on jo puitu.

Ohra on ollut kuivaa ja hyvälaatuista. Sadossa on kuitenkin alueellista vaihtelua riippuen maalajista ja siitä, miten kuurosateita on sattunut kyseisen pellon kohdalle. Ohra on Pohjois-Savossa merkittävin vilja pinta-alallisesti.

Kasvintuotannon ja talouden asiantuntija Rauno Savolainen ProAgriasta ennakoi, että ohrasato jää Pohjois-Savossa lämpimästä kesästä huolimatta hieman keskimääräistä pienemmäksi. Keskimääräinen ohrasato on ollut maakunnassa noin 3 000 kiloa hehtaarilta.

Puintitöitä helpottaa myös se, että kuivauskustannuksissa säästetään nyt selvästi verrattuna sateiseen viime vuoteen. Rauno Savolaisen mukaan kauran ja vehnän puintiin päästäneen Pohjois-Savossa ensi viikolla. Paikoin kauraa puidaan jo tällä viikolla.

Rypsisatoa korjataan vasta syyskuussa. Säilörehussa puolestaan toinen sato on korjattu ja se oli ensimmäistä parempi. Maanviljelijät toivovat nyt aurinkoisia ja tuulisia puintipäiviä.

Savolainen on luottavainen sadonkorjuuseen, sillä puintipäiviä on hyvin jäljellä, eikä kaste kiusaa vielä kuten vuosi sitten. Tuolloin puinnit jatkuivat pitkälle syksyyn.

.
.