1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Hyttysiä ei juuri lennossa Pohjois-Pohjanmaalla

Yksi syy hyttysten vähäiselle määrälle voi olla se, että hellejakson alussa hyttysiä kuoriutui kerralla miljardeja sen sijaan, että eri hyttyslajit olisivat kuoriutuneet eri aikoihin.

Oulu
hyttysparvi
AOP

Hyttysiä on tänä vuonna vähemmän kuin yleensä. Tarkkaa tietoa hyttysten määristä ei ole, koska Suomessa siitä ei tehdä seurantaa.

Reima Leinonen Kainuun Ely-keskuksesta kertoo, että tällä hetkellä hyttysiä ei ole juuri lennossa Pohjois-Pohjanmaalla. Paikkakohtaisia eroja voi kuitenkin olla.

Lämpimän kesän myötä monien hyttysten lisääntymispaikat, eli matalat lammikot kuivuivat paikoitellen, minkä vuoksi hyttysiä ei ole niin paljon kuin tavallisesti. Hyttyset kehittyvät kosteissa painanteissa, joissa lämpötila on noin 15-20 astetta.

Toinen syy hyttysten vähäiselle määrälle voi olla myös se, että hellejakson alussa hyttysiä kuoriutui kerralla miljardeja sen sijaan, että eri hyttyslajit olisivat kuoriutuneet eri aikoihin. Nopea lämpöaalto todennäköisesti kiihdytti kaikkien lajien kehitystä. Silloin useammat lajit olivat yhtä aikaa lennossa. Suomessa on yhteensä 41 hyttyslajia.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi