Pohjois-Pohjanmaalla satojen erityislapsien koulumatka kestää yli tunnin, parilla jopa yli lain salliman ajan

Erityislapsia, joiden koulumatka kestää alle tunnin, on Pohjois-Pohjanmaalla reilut 600.

Oulu
Lapsia menossa koulubussiin.
Heikki Haapalainen / Yle

Erityislasten koulumatkat venyvät ylipitkiksi useammin kuin muilla koululaisilla. Monesti venymisen taustalla on koulukyyti, jossa samaan taksiin kerätään erityislapsia eri puolilta kuntaa.

Laki määrää, että alakoululaisen matka-aika ei saisi viedä päivässä kuin korkeintaan 2,5 tuntia. Kuitenkin viime vuonna tehdyn peruspalveluiden arvioinnin mukaan Suomessa oli 39 alakouluikäistä erityislasta, joiden koulumatkojen kesto ylitti tämän rajan. Odotusaika lasketaan mukaan koulukuljetuksen kestoon.

Laki ei erikseen määrittele erityisoppilaan koulumatkan kestoa, vaan se on sama kuin yleisopetuksen oppilailla.

Pohjois-Pohjanmaalla on 2 erityistukea saavaa alakoululaisia, joiden koulumatka kestää yli 2,5 tuntia. Puolestaan erityislapsia, joiden koulumatka kestää 1–2,5 tuntia, on 241. Alle tunnin koulumatka on 406 alakouluikäisellä erityislapsella.

Puolestaan erityistukea saavia yläkoululaisia, joiden koulumatka kestää yli 2,5 tuntia on Pohjois-Pohjanmaalla 3. Yläkoululaisia erityislapsia, joiden koulumatka kestää 1–2,5 tuntia, on 212 ja erityisnuoria, joiden koulumatka kestää alle tunnin, on 215.

Ylen haastattelemien erityislasten vanhempien mielestä tilanne on mahdoton. Yksi heistä on oululainen Satu Pietilä. Pietilän alakouluikäisellä lapsella on muun muassa keskittymis- ja hahmottamisongelmia sekä vaikeuksia tunteiden säätelyn kanssa.

Heidänkin perheessä koulumatka kestää pitkään, vaikka suora ajomatka kouluun olisi vain 12 kilometriä. Joskus puoleentoista tuntiin venyvät koulumatkat muiden erityislasten kanssa kuormittavat lasta.

Lue koko juttu:

Erityislapsia istutetaan koulutaksissa aikoja, joihin aikuinen ei ikinä suostuisi – "Lasi alkaa täyttyä jo aamusta ennen kuin pääsee kouluun"

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)