Lappeenrannan talous uhkaa painua tappiolle – syynä Eksoten lisääntyneet kulut

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kehno taloustilanne uhkaa painaa Lappeenrannan kaupungin tulosta alaspäin.

Lappeenranta
Etelä-Karjalan keskussairaala
Tommi Parkkinen/Yle

Lappeenrannan kaupungin tulos uhkaa painua yli viisi miljoonaa euroa miinukselle, jos tilinpäätöksessä joudutaan varautumaan Eksoten alijäämän kattamiseen. Eksote on ennustanut tilinpäätöksensä jäävän yli 11 miljoonaa alijäämäiseksi.

Eksoten budjetti on ylittynyt muun muassa sen takia, että leikkauksia on keskitetty yliopistosairaaloihin.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva pelkää, että Eksoten menot kuormittavat jäsenkuntia vielä ensi ja seuraavanakin vuonna. Pelko on, että kunnat joutuvat vähentämään muita palvelujaan saadakseen sote-kulut maksetuksi.

Lappeenrannassa kunnallisveron tuotto on jäämässä 2,6 miljoonaa euroa budjetoitua pienemmäksi. Tähän vaikuttavat muun muassa poikkeuksellisen suuret veronpalautukset sekä kilpailukykysopimukset aiheuttamat tulojen leikkaukset.

Pitkä talvi lisäsi menoja

Lappeenrannan kaupungin eri toimialoilla rahaa on käytetty budjetin mukaisesti. Tosin pitkään jatkunut talvi lisäsi kustannuksia muun muassa teiden kunnossapidossa.

− Pitkään jatkunut talvi lisäsi katujen kunnossapidon kuluja, ja paikallisliikenteen menot ovat olleet budjetoitua korkeammat. Kaupunkikehityksen rahoituskehykseen ennakoidaan liki 0,7 miljoonan euron ylitystä, sanoo rahoitusjohtaja Jari Iskanius Lappeenrannan kaupungilta.

Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimiala pysyy talousarviossaan. Toimialaan kuuluva teatterikin on saavuttamassa taloudelliset tavoitteensa.

Kaupungin lainakannan arvioidaan kasvavan runsaalla kolmella miljoonalla eurolla. Talousarviossa oli varauduttu liki 12 miljoonan euron lisäykseen lainamäärissä, mutta koulu- ja päiväkoti-investointien lykkääntyminen siirtää velan voimakkaampaa kasvua seuraaville vuosille. Kaupunki on rakentamassa uusia kouluja ja päiväkoteja länsialueelle, Lauritsalaan ja Joutsenoon vuosina 2019–2021.

Lappeenrannan konsernitilinpäätöksen tuloksen ennakoidaan olevan noin kuusi miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Lappeenrannan kaupunginhallitus käsittelee talouden puolivuotiskatsausta maanantaina 20. elokuuta ja kaupunginvaltuusto 27. elokuuta.