1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi joutuu tekemään yhä enemmän vaikeita pakkopalautuksia – saattajia voidaan tarvita kolme tai enemmän

Poliisi on kirjannut kuluvana vuonna noin 30 rikosilmoitusta saattavaan poliisiin kohdistuneesta vastustamisesta tai haitanteosta.

maasta käännyttäminen
Pakolaisia sillalla
Suomesta on palautettu tänä vuonna reilut 1500 ulkomaalaista henkilöä.Jens Buettner / EPA

Poliisin tekemät haastavat palautukset ovat lisääntyneet, kertoo Poliisihallitus tiedotteessaan.

– Tänä päivänä yhä useammin poliisi joutuu asettamaan kolme tai jopa useampia saattajia yhtä palautettavaa kohden, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen.

Saattoon päädytään yleensä palautettavan oman käytöksen, aiemmin tehtyjen rikosten tai muun turvallisuusuhan perusteella. Tavallisesti poliisin saattopartio koostuu kahdesta saattajasta.

– Useampia saattajia tarvitaan usein silloin, kun palautettava on omalla käytöksellään tai aiemmilla teoillaan osoittanut olevansa riski lentoturvallisuudelle, muiden matkustajien tai omalle turvallisuudelle. Myös poliisin työturvallisuus on huomioitava saattajien määrää harkittaessa, Poutanen sanoo.

Poutasen mukaan erityisen haastavien palautusten määrästä ei ole tarkkaa tilastoa, mutta hän arvioi, että tapaukset ovat lisääntyneet jonkin verran.

Patjoja ikkunan takana, lakkautettu, SPR Laitilan vastaanottokeskus
Laitilan tyhjä vastaanottokeskus.Yrjö Hjelt / Yle

Osa palautuksista johtaa myös rikosilmoituksiin. Poliisi on kirjannut kuluvan vuoden aikana noin 30 rikosilmoitusta poliisiin saattotehtävällä kohdistuneesta vastustamisesta tai haitanteosta. Poutasen mukaan osa tapauksista on hoidettu huomautuksella.

– Tokikaan ihan kaikista pienistä huutamisista ja vastustamisista ei ole kirjattu rikosilmoitusta. Nämä ovat olleet selkeästi tilanteita, joissa poliisille on jopa aiheutettu vahinkoa, toteaa Poutanen.

Poliisin tekemät pakkopalautukset nousivat julkiseen keskusteluun heinäkuun lopussa, kun vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen protestoi pakkopalautuksia vastaan Helsinki-Vantaalta lähdössä olleessa lentokoneessa. Pennanen ei suostunut istumaan paikoilleen, koska hän huomasi samassa koneessa olevan palautustilanteen.

Lopulta poliisi poisti Pennasen lentokoneesta. Asiasta on käynnistetty esitutkinta.

Taustalla kielteiset turvapaikkapäätökset

Palautuspäätös tehdään, kun ihmisellä ei ole laillista oikeutta jäädä Suomeen. Taustalla voi olla esimerkiksi rikokseen liittyvä käännytys tai kielteinen turvapaikkapäätös.

Tyypillisin palautus tapahtuu reittilennolla ilman saattoa. Silloin poliisin tehtävänä on varmistaa, että henkilö nousee koneeseen. Poliisi ohjaa palautuspäätöksen saaneita myös vapaaehtoisen paluun ohjelmaan.

– Poliisi toivoo mahdollisimman monen palautuspäätöksen saaneen palaavan avustetun vapaaehtoisen paluun ohjelman puitteissa, sillä se on palautettavan henkilön kannalta monin tavoin joustavin ja edullisin vaihtoehto, Poliisihallituksen poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sanoo.

Poliisi on palauttanut tänä vuonna ulkomaille kaiken kaikkiaan 1540 henkilöä. Heistä 350 eli lähes neljännes palautettiin saattamalla. Saattaen tehtyjen palautusten suhteellinen määrä on kasvanut parin viime vuoden aikana. Ennen vuotta 2015 määrä vaihteli 10–20 prosentin välillä. Vuonna 2017 kaikista palautuspäätöksen saaneista noin 25 prosenttia palautettiin saatettuna.

Poliisiauto.
Poliisi on joutunut tekemään myös palautustilanteisiin liittyviä rikosilmoituksia.Tiina Jutila / Yle

Poliisinhallituksen mukaan saatettuja palautuksia on lisännyt kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden lukumäärän lisääntyminen. Suomeen turvapaikanhakijoina alun perin tulleita palautetaan palautuspäätöksen perusteella sekä kotimaahan että toiseen EU-maahan niin sanotun Dublin-asetuksen nojalla.

– Kolme tai neljä vuotta sitten turvapaikanhakijana maahan tulleet kielteisen päätöksen saaneet eivät ole kovin halukkaita palaamaan kotimaahansa ja palautustilanteissa tämä näkyy yhä useammin palautuksen vastustuksena tai viranomaisten pakoiluna ennen palautusta, sanoo Poliisihallituksen poliisijohtaja Sanna Heikinheimo.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on arvioinut, että jopa 85 prosenttia poliisin saattaen palauttamista ulkomaalaisista on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

Poliisi ei tilastoi palautuspäätösten syitä. Poliisihallituksen Mia Poutanen sanoo kuitenkin, että yhdenvertaisuusvaltuutetun laskelma kuulostaa oikeansuuntaiselta. Poliisin tilastoissa yleisimmät saatettujen palautusten kohdemaat ovat Irak, Italia ja Afganistan.

Suurin osa palaa reittilennoilla

Jos palautusta ei voida tehdä normaalilla reittilennolla, poliisi voi varata tilauslentokoneen tai osallistua Euroopan raja- ja meriturvallisuusviraston yhteiseurooppalaiseen tilauspalautuslentoon. Poikkeustapauksissa ihmisiä on palautettu yksityislennoilla.

Viime vuonna Suomi oli mukana 19:llä tilauslennolla. Tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä lentoja on tehty 13. Määristä noin puolet ovat olleet kansallisia ja puolet eurooppalaisia yhteispalautuksia.

– Tilauslentoja järjestetään tilanteissa, joissa palautettavaa ei syystä tai toisesta voi palauttaa reittilennolla, mutta myös tapauksissa, joissa palautettavia on paljon samaan maahan, sanoo Poutanen.

Tällaisia tilauslennoilla tehtyjä joukkopalautuksia on tehty esimerkiksi Kosovoon ja Albaniaan.

Poutasen mukaan poliisi pyrkii osallistumaan yhä enemmän eurooppalaisiin yhteispalautuslentoihin. Se tarkoittaa, että eri maiden viranomaiset vievät yhteisellä lennolla omia palautettaviaan palautuskohteisiin.

Se helpottaa myös Suomen palautuskustannuksia.

– Euroopan raja- ja meriturvallisuusviraston palautuslennot eivät tule maksettavaksi kansallisesti, vaan rajaturvallisuusvirasto maksaa palautukset, kertoo Poutanen.

Lue lisää:

Poliisi ei aina kerro yhdenvertaisuusvaltuutetulle esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen maastapoistamisesta, vaikka lain mukaan pitäisi - Poliisi: Tiedonkulussa ongelmia

Vihreiden lainsäädäntösihteeri vastusti pakkopalautuksia lentokoneessa: kieltäytyi istumasta ja kuvasi tilanteen livenä somessa – poliisi poisti koneesta

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Jopa 85 prosenttia poliisin saattaen palauttamista turvapaikkaa hakeneita

Lue seuraavaksi