1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kulukorvaukset

Hakkarainen ja Vähämäki pyytäneet lisäaikaa asumisjärjestelyistään kertomiseen

Määräaika selvitysten antamiselle oli tänään keskiviikkona.

Helsingin rakennusvalvonta teki katselmuksen 14. elokuuta perussuomalaisten kansanedustajien Teuvo Hakkaraisen ja Ville Vähämäen vuokraamaan saunatilaan, joka sijaitsee kuvan talossa. Kuva: Onni Ojala / Lehtikuva

Perussuomalaisten kansanedustajat Teuvo Hakkarainen ja Ville Vähämäki ovat pyytäneet lisäaikaa vastatakseen kysymyksiin asumisjärjestelyistään, kertoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

– Määräaika selvitysten antamiselle oli tänään, mutta molemmat herrat ovat pyytäneet lisäaikaa, Rauhio kertoo.

Kansanedustajakaksikolta on pyydetty viime viikolla selvitys siitä, mitä he ovat asumisjärjestelyistään sopineet ja mitä tietoa heillä on asumiskohteistaan ollut.

– He ovat vastanneet, että eivät olleet kotiosoitteessaan kirjettä vastaanottamassa. Tässä on tärkeintä, että asia selvitetään huolella, joten sinänsä kiirettä ei ole, Rauhio sanoo.

– Hakkaraisen avustaja ilmoitti minulle, että selvitys tulee valtiopäivien alkuun eli 4. syyskuuta mennessä. Vähämäen osalta en ole vielä saanut tarkennusta.

Hakkarainen ja Vähämäki vuokraavat Helsingissä saunatilaa, josta he ovat nostaneet kakkosasunnon hankintaan tarkoitettua kulukorvauksen korotusta. Korotuksen suuruus on vajaat 500 euroa kuukaudessa.

Vähämäki asui saunassa vuosina 2013–2015, ja Hakkarainen asuu saunassa edelleen.

Viimeistään kansliatoimikunta ratkaisee

Rauhion mukaan seuraavat toimenpiteet riippuvat siitä, mitä kansanedustajat vastaavat.

– Jos heidän näkemyksensä mukaan kulukorvauksen korotusta ei olisi pitänyt maksaa, sitten sovitaan palautustavasta. Jos heidän mielestään korotuksen maksaminen oli aiheellista, en tee virkamiespäätöstä, vaan esittelen asian kansliatoimikunnalle. Toimikunta sitten ratkaisee, käynnistetäänkö asiasta perintä vai ei, Rauhio sanoo.

Kansliatoimikunta koostuu kansanedustajista, ja se johtaa eduskunnan hallintoa. Se muun muassa ratkaisee merkittävät eduskunnan hallintoa ja taloudenpitoa koskevat asiat.

– Tästä ei sinänsä ole lakipykälää, mutta pidän itsestään selvänä, että jos jotain toimea voisi pitää kurinpitona tai vastaavana, näiden luottamushenkilöiden on otettava siihen kantaa, Rauhio kertoo.

Kansliatoimikunta kokoontuu syksyn ensimmäiseen kokoukseensa syyskuun puolivälissä.

Rauhio ei pidä todennäköisenä, että eduskunnan kulukorvausjärjestelmää tapauksen seurauksena muutettaisiin.

– Keskustelu ei luultavasti ole johtamassa siihen, että järjestelmä itsessään todettaisiin huonoksi. Järjestelmän perusteet ovat kunnossa.

Lue myös:

Kaupunki tarkasti Hakkaraisen asumisjärjestelyn – Vuokranantaja: "Pyysin asiamiestä vuokraamaan tilan, en tiedä mitä sopimusneuvotteluissa tapahtui"

Kansanedustaja Ville Vähämäki selittää asuntojärjestelyitä Hakkaraisen kanssa: En ymmärtänyt, että kyseessä oli ”saunalaitos”

Iltalehti: Eduskunta alkaa selvittää Hakkaraisen asuntojärjestelyitä – Hakkarainen saa korvausta saunatilan vuokraamisesta Helsingissä