Uspenskin katedraaliin saattaa tulla pääsymaksu turisteille – espanjalaismatkaaja: "Riistoa"

Helsingin ortodoksisen seurakunnan neuvosto päättää pääsymaksuista marraskuussa.

Uspenskin katedraali
Uspenskin katedraali
Uspenskin katedraali on tänä vuonna hallinnut Helsingin ydinkeskustan horisonttia jo 150 vuotta.Henrietta Hassinen / Yle

Suomen ortodoksisen kirkon pääkirkko, Uspenskin katedraali, juhlii tänä vuonna 150-vuotispäiviään. Katajanokan kalliolla sijaitseva punatiilinen ja kultakupolein koristettu katedraali on seurakunnan jäsenille tärkeä ja pyhä paikka, mutta myös suosittu turistikohde.

Vuosittain Uspenskin katedraalissa vierailee noin puoli miljoonaa kävijää.

– Myös palvelusten aikana käy ihmisiä, ja silloin on vaikea pitää kirjaa pyhiinvaeltajien ja turistien määrästä. Yksittäinen turisti voi myös yhtäkkiä vierailun aikana muuttua pyhiinvaeltajaksi, sanoo Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen.

Kirkkoherra Markku Salminen
Kirkkoherra Markku Salminen.Saga Mannila/Yle

Jatkossa katedraalikäynnistä saattaa kuitenkin joutua maksamaaan, kuten Temppeliaukion kirkossa.

– Selvitämme olisiko se yksi mahdollisuus, jolla voitaisiin rahoittaa esimerkiksi esteettömyyden kehittämistä täällä kirkossa ja sen kautta saada kaikille helpommin lähestyttäväksi tämä korkealla mäellä oleva kirkko. Rahat menisivät myös siivous- ja ylläpitokustannuksiin. Tarkoituksena on helpottaa, ei siis vaikeuttaa ihmisten tuloa, Salminen sanoo.

Pääsymaksu olisi muutamia euroja

Turisteja ja palveluksiin saapuvia voi olla vaikea erottaa toisistaan. Miten pääsymaksu käytännössä järjestettäisiin?

– Meidän täytyy tehdä palvelupiste, jossa maksut peritään. Todennäköisesti meidän pitää siis lisätä henkilökuntaa. Tarkoituksena ei ole vain kerätä kassaan rahaa, vaan kyllä sen täytyisi näkyä, että rahalle on vastinetta. Hintaan voisi kuulua pieni esite, Salminen kaavailee.

– Käytännön ratkaisu, eli miten tehdään, jos ihminen haluaa tulla rukoilemaan tai sytyttämään tuohuksia ja keskittymään voiman hakemiseen, pitää löytää. Palveluksiin ei voi olla sisäänpääsymaksua, hän jatkaa.

Upsenskin katedraalin ikonostaasi.
Katedraalin ikonostaasia aletaan juhlan jälkeen korjata.Paavo Häikiö / Yle

Pääsymaksun hinta ei myöskään Salmisen mukaan saisi olla este vierailuille.

– Pääsymaksu ei voi olla kovin suuri, muutamia euroja. Se ei saa olla este tulla kokemaan kaikille yhteistä kulttuuriperintöä. Hekin, joille tämä ei ole pyhä paikka, voivat kokea paikan hengellisenä tilana, jossa voi keskittyä ja pysähtyä kiireisen ja häilyvän maailman kohdalla.

"Pääsymaksu on yleinen tapa tänä päivänä"

Seurakunnan neuvosto päättää seuraavan vuoden budjetista marraskuun puolivälissä. Jos pääsymaksuja päädytään perimään, maksut tulisivat voimaan aikaisintaan ensi vuoden alussa. Seurakunnan jäseniä mahdollinen pääsymaksu ei hetkauta.

Aku Ahjolinna ja Saga Eriksson-Ahjolinna ovat saapuneet ortodoksien pääkirkolle juhlistamaan katedraalin 150-vuotispäiviä. He ymmärtävät, että kirkon ylläpito maksaa.

– Pääsymaksu kirkoissa on yleinen tapa tänä aikana. Kaikkien suurkaupunkien kirkkoihin pääsystä pitää nykyään maksaa. Pieni maksu, mutta kun turistimäärät kasvavat, niin kasvavat myös kulut. Temppeliaukion kirkko on hyvä esimerkki tästä. Muutaman euron maksu ei ole keneltäkään pois, Aku Ahjolinna sanoo.

– Olen myös samaa mieltä. Pääsymaksu on yleismaailmallinen tapa. Kirkollakin on menoja tänä päivänä, komppaa Saga Eriksson-Ahjolinna.

Saga Eriksson-Ahjolinna & Aku Ahjolinna
Saga Eriksson-Ahjolinna ja Aku Ahjolinna pitävät pääsymaksua turisteille hyvänä ideana.Saga Mannila/Yle

Jumalanpalveluksiin pitää kuitenkin pariskunnan mukaan päästä veloituksetta. He ehdottavat turistiryhmille etukäteistä maksua, joka maksettaisiin esimerkiksi matkatoimistojen kautta.

Myös Järvenpäästä juhlaliturgiaa varten Uspenskin katedraaliin matkannut Noora Väätänen sanoo olevansa valmis maksamaan pienen summan katedraaliin pääsystä.

– Kyllä tulisin tänne, jos maksu olisi vain muutaman euron, sanoo Väätänen.

– Minäkin tulisin. Pääsymaksu olisi ihan hyvä tulonlähde kirkolle, sanoo Väätäsen ystävä Anu Mellin-Qvick.

Kaikki turistit eivät lämpene ajatukselle

Juhlavieraiden lisäksi paikalla on keskiviikkoaamuna myös monta turistiryhmää. Espanjasta Helsinkiin tulleet David Moreno ja Tania Estevez eivät lämpene mahdollisille pääsymaksuille.

– En ehkä tulisi tänne, jos se maksaisi, koska en ole niin kiinnostunut kirkoista. Jos sisällä olisi paljon taidetta, voisin tulla. Belgiassa olen maksanut kirkossa vierailusta, koska halusin nähdä yhden taulun, sanoo David Moreno.

Estevez sanoo, ettei hän ymmärrä, miksi yleisissä tiloissa vierailusta pitäisi maksaa.

Keke Li
Kiinassa asuva toimittaja Keke Li pitää Uspenskin katedraalia arvokkaana rakennuksena.Saga Mannila/Yle

– Espanjassa me maksamme pääsymaksuja. En pidä siitä. Mielestäni pääsymaksut ovat riistoa, Tania Estevez sanoo.

Lähellä asuva Jari Krigsman on samoilla linjoilla.

– Käyn itse kirkossa jouluna ja pääsiäisenä. Olisihan se hassua, jos olisi pääsymaksuja. Kävijämäärät voisivat laskea, eli pääsymaksu olisi huono idea, Krigsman sanoo.

Kiinasta Helsinkiin matkannut Keke Li taas hyväksyy pienen pääsymaksun.

– Kirkkorakennus on korvaamaton, joten pieni maksu olisi ok, Li sanoo.

Lue myös:

Temppeliaukion kirkko kerännyt pääsymaksuilla yli miljoonan – "Emme aavistaneet saavamme niin paljon rahaa turismista"

"Turismia ei rahoiteta kirkollisverolla" – Temppeliaukion kirkko alkaa periä pääsymaksua turisteilta