Analyysi: Kostivatko rikollisjengit poliisien tiukentuneen otteen? Ruotsin vaaleihin on alle kuukausi, ja autopalot myllersivät asetelmat uusiksi

Ruotsi joutuu miettimään autopalojen suunnitelmallisuutta ja jengirikollisten röyhkeyttä, kirjoittaa Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen.

Pääministeri Stefan Löfven vieraili tiistaina Göteborgissa, jossa sytytettiin kymmeniä autoja tuleen. Kuva: Henrik Brunnsgard / EPA

TUKHOLMA Musta-asuiset miehet kävivät heittämässä polttopullonsa poliittisesti herkkään aikaan.

Ruotsin valtiopäivävaaleihin on enää runsas kolme viikkoa, ja vaalikampanjat ovat täydessä vauhdissa. Puolueet yrittävät nostaa esiin omia tärkeinä pitämiään aiheita, koska keskustelua on hallinnut koko kevään ja alkukesän maahanmuuton ongelmat ja jengiväkivalta.

Sosiaalidemokraateista ja vihreistä koostuva hallitus on rummuttanut viime viikot ilmastokysymysten tärkeydestä.

Ennätyshelle ja metsäpalot antoivat toivetta kääntää keskustelun suuntaa terveydenhoitoon ja ilmastonmuutokseen, mutta sitten syttyivät lieskat Göteborgin lähiöissä, Tukholmassa, Uppsalassa ja Etelä-Ruotsissa.

Dramaattiset kuvat palavista autoista, vakavailmeisistä poliiseista ja järkyttyneistä lähiöiden asukkaista täyttivät verkon, television ja lehtien sivut. Ruotsi-kuva, jota ruotsalaiset eivät halua katsoa, oli taas siinä.

Tilastot ovat karuja. Viime vuosina Ruotsissa on sytytetty vuosittain tuhansia autoja, mutta tekijöitä ei ole tavoitettu. Rikostenehkäisyviraston mukaan viime vuoden lähes 4000 autopalosta vain 23 johti syytteeseen.

Mustuneet autonrungot ovat kuuluneet elokuun perinteisiin kuin sadonkorjuu. Tutkijoiden mukaan teoissa näkyy maahanmuuttajavaltaisten lähiöiden nuorten miesten turhautuminen ja epäoikeudenmukaisuuden tunne.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä autoja poltettiin lähes sata. Polttopulloiskujen motiivi oli poliisin mukaan tällä kertaa toinen kuin aiemmin.

Läntisen alueen poliisipäällikkö Robert Karlsson arvioi, että autopalojen takana ovat rikollisjengit, jotka ovat panneet asialle lähiöiden jenginuoria. Ehkä rahasta.

Suunnitellut palot olisivat poliisin mielestä jonkinlainen rikollisten vastaisku siitä, että poliisi on muun muassa kesän aikana pidättänyt useita jengien keskeisiä henkilöitä.

Jos niin on, se kertoo rikollisjengien röyhkeydestä ja voimannäytöstä. Kohteena olivat viranomaiset, mutta iskuista joutuivat kärsimään täysin sivulliset ruotsalaiset.

Tähän mennessä poliisi on ottanut kiinni poltoista epäiltyinä kolme nuorta miestä.

Jengiläisten pidätyksiä on tehty suurten kaupunkien lähiöissä pitkin vuotta. Poliisin valtuuksia on lisätty ja rangaistuksia kovennettu, koska jengirikollisuus ja poliisin voimattomuus niiden edessä ovat olleet keskeisiä vaalivuoden teemoja.

Viime vuosi oli jengiampumisten ennätysvuosi, 320 ampumistapausta, lähes yksi per päivä.

Ongelmat ovat jatkuneet ja kehittyneet vuosia, aikaa on tuhrattu eikä asetelmaa oikaista yhdellä vaalikaudella.

Maanantaiyön jälkeen kaikki puoluejohtajat kerääntyivät Göteborgin kaduille tapaamaan ihmisiä. Pääministeri Stefan Löfven vaelsi lähiöiden asukkaista koottujen katupartioiden mukana yötä myöten.

Mutta vain yksi puheenjohtajista tiesi hyötyvänsä ihmisten järkytyksestä ja vihaisuudesta. Juuri ennen vaaleja katseet olivat taas ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin lempiteemoissa.

Lue myös: