1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eila Roine

Suomalaisten rakastama Eila Roine, 86, nousee jälleen lavalle, nyt kunniatohtorina – "Tämä on viimeinen ensi-iltani"

Muun muassa Pikku Kakkosen Eila-mummina tunnettu television ja teatterin legenda saa perjantaina Tampereen yliopiston kunniatohtorin arvonimen.

Eila Roineen koti on täynnä teatterimuistoja. Kuva: Marko Melto / Yle

Teatterineuvos Eila Roine muistelee hymyillen eri-ikäisten ihmisten kohtaamisia Tampereen kaduilla. Mieleen ovat jääneet erityisesti 14-15-vuotiaat pojankoltiaiset, jotka pohtivat, onko hän joskus ollut televisiossa.

– Vastasin, että "oon mää joskus ollu". Keskustelu päättyi kysymykseen "voidaanko halata” – ja sitten me halattiin.

Rakastettu Eila-mummi tuli Pikku Kakkoseen kolmen kuukauden mittaiselle keikalle vuonna 1996. Antoisa ja opettavainen juontajan keikka venyi lopulta 17 vuoden mittaiseksi.

Eila-mummi Pikku Kakkosessa
Eila-mummin kolmen kuukauden keikka kesti lopulta 17 vuotta.

Eila Roine teki elämäntyönsä Tampereen Työväen Teatterissa, mutta hän on teatterilavojen ohella ollut myös elokuvissa ja tv-sarjoissa. Koko Suomen tunteman pariskunnan Heikin ja Kaijan elämää seurattiin mustavalkoisessa televisiosarjassa vuosina 1961–1971.

Monet muistavat Heikistä ja Kaijasta ensimmäisen tallennetun jakson vuodelta 1965, jossa vietetään Janne Lehtisen ristiäisiä. Kyseessä oli aito kastetilaisuus, josta virkaa toimittanut pappi sai arkkipiispalta asti huomautuksen. Roinetta tilanteen muistelu huvittaa yhä.

– Se ei kuulemma ollut sopivaa. Pappi vastasi, että kyseessä on hänen ystäväpariskuntansa, jonka toisenkin pojan hän on kastanut – ei hänellä ole mitään syytä kieltäytyä.

Heikki ja Kaija -sarjan jakso Ristiäiset.
Parin kuukauden ikäinen Janne Auvinen kastettiin tv-sarjan jaksossa oikeasti. Pappi sai teostaan ystävälliset nuhteet arkkipiispalta.

Pitkältä uralta on jäänyt erityisesti mieleen miniän kanssa tehty näytelmä Grace ja Gloria. Teatterit empivät kuolema-aiheiseen esitykseen tarttumista, joten naiset päättivät harjoitella sen vain keskenään.

Teija ja Tommi Auvisen silloisessa kodissa Nokialla harjoituksiin sekaantui ylimääräinen ohjaaja.

– Perheen saksanpaimenkoira piti välillä viedä pihalle, kun se yritti puolustaa jompaakumpaa ja kehotti toista pitämään kitansa kiinni. Niinpä siirsimme suosiolla harjoitukset minun kotiini.

Kuolemasta kertova komedia vieroksutti aluksi teattereita. Kahden naisen näytelmästä tuli lopulta suuri menestys. Kuva: Harri Hinkka

Tampereen Teatteri otti Gracen ja Glorian lopulta ohjelmistoonsa, ja siitä tuli menestys. Roine muistelee, kuinka jopa teatterin tekniikan puolen miehet tulivat seuraamaan jokaista harjoitusta alusta loppuun asti.

Suomalaisen näyttelijäntaiteen ikoni kehuu nykyisiä alan opiskelijoita moniosaajiksi, jotka taitavat niin laulun, tanssin kuin akrobatiankin. Sen sijaan puhekoulutukseen olisi kiinnitettävä enemmän huomiota. "Epäselvä sopottaminen" ei ole Roineen mielestä televisioilmaisua.

Eila Roineen vuosikymmeniä kestänyt ura ulottuu 1950-luvulta tälle vuosikymmenelle asti. Hän kuvailee näyttelijän työtä nopeasti unohtuvaksi ”päiväperhon hommaksi”.

– Niin kauan kuin muistetaan, on olemassa. Sen jälkeen on historiaa.