Tutkijat uskovat: Siniset voi yllättää ensi kevään eduskuntavaaleissa

Sinisten kärkipoliitikot ovat tunnettuja henkilöitä ja he saivat viime eduskuntavaaleissa isot äänisaaliit.

Sininen tulevaisuus
Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo Sinisen tulevaisuuden puoluepäivä tapahtumassa SuomiAreenassa Porissa 20. heinäkuuta.
Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo Sinisen tulevaisuuden puoluepäivä tapahtumassa SuomiAreenassa Porissa 20. heinäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vaalimenestyksen ratkaisee lopulta ehdokasasettelun onnistuminen.

Vuosi sitten perussuomalaisista irronneen sinisen tulevaisuuden kannatus jäi Ylen heinäkuun mittauksessa alle yhden prosentin.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja näkee sinisille kuitenkin vielä tulevaisuutta ensi kevään eduskuntavaaleissa.

–Sinisillä on tunnettuja ehdokkaita, ministereitä, valtakunnan politiikasta näkyviä ehdokkaita. Se voi auttaa heitä saamaan huomattavasti paremman tuloksen, mitä tämän hetkiset puoluekannatusgallupit näyttävät, Turja ennakoi.

Sinisten toivo Uudellamaalla

Turja muistuttaa, että vaaleissa politiikka henkilöityy.

–Sinisellä tulevaisuudella on erittäin suuria henkilökohtaisia äänipotteja keränneitä poliitikkoja eli jossain vaiheessa voi olla, että heidän entisille äänestäjilleen tulee mieleen, että heitä voisi äänestää nytkin, Turja uskoo.

Parhaat mahdollisuudet sinisillä on Uudellamaalla.

–Jos ajatellaan, että Timo Soini lähtisi mukaan, niin pelkästään Jussi Niinistö ja Timo Soini keräsivät viime vaaleissa (siirryt toiseen palveluun) noin 40 000 ääntä Uudeltamaalta ja Uudellamaalla tarvitaan kansanedustajan saamiseen vaaliliitolta noin 13 000–15 000 äänestäjää eli se on täysin mahdollista, että sininen tulevaisuus saa kansanedustajan läpi Uudeltamaalta, Turja laskee.

Kansanedustajia kositaan ehdolle

Myös politiikan tutkija Jenni Karimäki arvioi ehdokasasettelun ratkaisevan sinisten tulevaisuuden. Karimäen mukaan tärkeää on, ketkä sinisten kansanedustajista lähtevät ehdolle.

–Kansanedustajat ovat aina, oli puolue mikä hyvänsä, niin kansanedustajat ovat aina todella merkittäviä ehdokkaita. Heillä on yleensä semmoista tunnettuutta joko ihan valtakunnan tunnettuutta taikka sitten vähintäänkin siellä omassa vaalipiirissään tunnettuutta. Kyllä se varmasti ratkeaa näiden yksilöiden kautta aika paljon, Karimäki pohtii.

Äänestäjät valitsevat henkilön

Karimäki muistuttaa, että vaaleissa äänestetään suoraan henkilöä eikä puolueen listaa.

–Kyllä minä olisin tässä vaiheessa ainakin vielä taipuvainen uskomaan siihen, että sitten kun vaaleihin mennään niin nämä näkyvät poliitikot, ministereinä tällä hetkellä istuvat ja näkyvät, eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja näin, niin heidän henkilökohtainen suosio sitten varmaan kantaa ainakin jossain määrin parempaan kuin mitä ehkä nyt tällä hetkellä gallupit antavat odottaa.

–Varmasti saadaan kaikki jännittää sinne vaali-illan loppuun saakka, että nähdään, mihin se todellinen kannatus sitten asettuu, Karimäki uskoo.