Joka kolmas koululainen opiskelee pian väistötiloissa Siilinjärvellä: "Ne ovat varsin viihtyisiä, valoisia ja toimivia"

Myös kunnan päiväkodeissa on jouduttu turvautumaan väistötiloihin sisäilmaongelmien vuoksi.

Siilinjärvi
Kengät käytävällä.
Toni Pitkänen / Yle

Siilinjärvellä kolmannes kunnan koululaisista opiskelee ensi kevääseen mennessä väistötiloissa. Kunnassa on useita koulu- ja päiväkotikiinteistöjä, joissa on vakavia sisäilmaongelmia.

– Siinä mielessä tämä ei ole poikkeuksellista, että melkeinpä kunnasta kuin kunnasta löytyy koulu- ja päiväkotikiinteistöjä, jotka kärsivät sisäilmaongelmista. Siilinjärvellä tämä määrä on tietysti iso, ikävä kyllä erittäin monissa koulukiinteistöissä on sisäilmaongelmia, pahoittelee Siilinjärven kunnan sivistysjohtaja Antti Jokikokko.

Ongelmia on Vuorelan, Siilinlahden, Kuuslahden, Kasurilan ja Ahmon kouluissa. Myös Suininlahden koulun liikuntasalissa on havaittu sisäilmaongelmia.

Sisäilmaongelmista huolimatta Kuuslahden koululla opiskellaan edelleen, koska terveystarkastaja on antanut koululle käyttöaikaa vielä vuoden.

Tällä hetkellä kunnan oppilaista 570 käy koulua osittain tai kokonaan väistötiloissa, ensi kevääseen mennessä luku on noussut 840 oppilaaseen. Yhteensä Siilinjärven kouluissa opiskelee 2 780 lasta ja nuorta.

Parakeista elementtiluokkiin

Ensimmäisenä tilanne korjaantuu Kuuslahden kylällä, jossa opiskelun uudessa koulussa pitäisi alkaa ensi vuoden syksynä. Vuorelan uuden koulun pitäisi valmistua viimeistään vuonna 2020.

Kokonaisuudessaan tarvittavat sisäilmakorjaukset tai uudisrakennukset on määrä toteuttaa vuosien 2018–2025 välillä. Sivistyslautakunta toivoo, että sovitusta aikataulusta pidetään kiinni.

– Me pidämme erittäin tärkeänä sitä, että aikataulut pystytään pitämään ja väliajaksi saadaan riittävä määrä turvallisia väistötiloja, Jokikokko muotoilee.

Jokikokon mukaan nykyään väistötilat eivät ole enää parakkeja, vaan elementtirakenteisia luokkia. Jokikokon mukaan opettajakuntakin on ollut tyytyväinen väistötiloihin.

– Elementtirakenteiset luokat ovat varsin viihtyisiä, valoisia ja toimivia. Esimerkiksi Vuorelassa opettajat olivat sitä mieltä, että ne vastaavat lähestulkoon rakennettua, uutta koulua. Ne soveltuvat todella hyvin opetukseen tänä päivänä.

Riskiryhmän kiinteistöjä paljon

Myös päiväkodeissa joudutaan turvautumaan väistötiloihin sisäilmaongelmien vuoksi.

Pohjois-Siilinjärvellä Leppäkaarteen alueella sisäilmaongelmia on ollut useassa päiväkodissa. Suunnitelmien mukaan Päivärinteelle rakennetaan yksi iso päiväkoti, johon mahtuvat kaikki lapset sisäilmaongelmaisista päiväkodeista.

Siellä väistötiloja tarvitaan siihen asti, kunnes uusi päiväkoti valmistuu vuoden 2022 aikana.

Toivalassa puskutraktorit ovat jo jyränneet vanhan päiväkodin maan tasalle ja uusi avautuu ensi vuoden aikana, Jokikokko kertoo.

Jokikokon mukaan sisäilmaongelmien laajuus johtuu siitä, että Siilinjärvellä on paljon 70- ja 80-luvuilla rakennettuja päiväkoti- ja koulukiinteistöjä.

– Ne ovat juuri sitä riskiryhmää, joissa sisäilmaongelmia yleensä esiintyy. Siilinjärvellä on näitä ehkä määrällisesti enemmän kuin monessa muussa kunnassa.

Juttuun lisätty vielä sisäilmaongelmista kärsiviä kouluja kello 8:40