1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sauli Niinistö

Professori Niinistön puolustuskirjoituksesta: Yrittää häivyttää vaikutelmaa sekaantumisesta sisäpolitiikkaan

Valtio-opin professori Tapio Raunio ihmettelee, miksi Niinistö väittää olleensa avoin kiky-neuvotteluista, vaikka näin ei tosiasiallisesti ollut.

Sauli Niinistö Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tampereen yliopiston valtio-opin professorin Tapio Raunion mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö yrittää häivyttää vaikutelmaa, että hän olisi pyrkinyt toimessaan sekaantumaan sisäpolitiikkaan.

Niinistö julkaisi keskiviikkona tasavallan presidentin kanslian nettisivuilla kirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kiistää hänestä kertovaan kirjaan pohjautuvia väitteitä. Niinistö korjasi kahta Matti Mönttisen ja Lauri Nurmen kirjan Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra julkaisemisen yhteydessä julkisuuteen levinnyttä väitettä.

Niinistö muun muassa puolusti kirjoituksessaan rooliaan tapaamisessaan työmarkkinaosapuolten kilpailukykyneuvotteluissa syksyllä 2015. Niinistön osallistuminen tapaamiseen on saanut aikaan syytöksiä presidentin puuttumisesta sisäpolitiikkaan.

– Presidentti yrittää oikeuttaa omaa välintuloaan sekä myös vähättelemään tai jopa kieltämään sen, että hän ei olisi osallistunut kiky-neuvotteluihin. Tämä antaa ymmärtää, että presidentillä ei olisi roolia sisäpolitiikassa, Raunio katsoo.

Raunio sanoo, että ei ymmärrä Niinistön puolustuspuheenvuorossa kohtaa, jossa hän kertoo että uudenvuodenpuhe, jossa hän kannusti työmarkkinaosapuolia löytämään sovun kilpailukykysopimuksessa, ei herättänyt tuolloin ainuttakaan moitetta sisäpolitiikkaan puuttumisesta.

– Muistaakseni media, työmarkkinaosapuolet ja presidentin kanslia eivät raportoineet siitä, että presidentti olisi ollut millään tavalla osallinen kiky-neuvotteluissa. Eli siinä mielessä väite siitä, että kikyyn puuttuminen olisi ollut yleisesti tiedossa, ei ainakaan pidä paikkansa, Raunio sanoo.

Raunion mielestä Niinistö toi ilmi osallisuutensa kiky-neuvotteluihin varsin kierretyin ilmaisuin eli hän ei viitannut suoraan, että tällaisia keskusteluja on käyty.

– Voi kysyä sitä, että kun tällaisia keskusteluja on kuitenkin käyty, niin miksi niistä ei informoitu suoraan, Raunio ihmettelee.

"Tervettä, että presidentin puolelta reagoidaan"

Toisaalta Raunio näkee, että Niinistön kirjoituksesta on havaittavissa, että presidentin kansliassakin on nyt tunnustettu presidentin toimivaltakysymykseen liittyvä ongelmallisuus.

– Siinä mielessä on tervettä, että presidentin puolelta reagoidaan asiaan.

Professori Raunio on erikoistunut muun muassa presidentin asemaan Suomen poliittisessa järjestelmässä. Hän katsoo, että presidentin toimivaltakysymys on tällä hetkellä "kaltevalla pinnalla". Hänen mukaansa keskustelua aiheesta tulisi lisätä.

– Jos nyt hyväksymme sen, että presidentti ottaa osaa vaikkapa työmarkkinaosapuolten ratkaisuihin, näytämme vihreää valoa myös sille, että presidentti ottaa jatkossa kantaa muihinkin sisäpoliittisiin asioihin vastaavalla tavalla. Siinä mielessä on tietenkin hyvä, että keskustelua käydään nyt.

Lue myös:

Niinistö kiistää hänestä kertovaan kirjaan pohjautuvia väitteitä: Presidentin mukaan väite Fortumin painostamisesta on "käsittämätön"

Professori: Presidentti Niinistön sekaantuminen sisäpolitiikkaan perustuslain hengen vastaista

Uutuuskirja: Sauli Niinistö toimi hallituksen kilpailukykysopimuksen takaajana – Presidentti käyttää valtaansa myös sisäpolitiikassa