Hyppää sisältöön

Viiden tähden liike väitti aiemmin varoituksia Morandi-sillan kunnosta saduksi – "Silta kestää vielä sata vuotta"

Italian populistinen päähallituspuolue joutui puolustelemaan aiempia lausuntojaan tuhoisan siltaonnettomuuden jälkeen.

Italian populistisen Viiden tähden liikeen perustaja Beppe Grillo Kuva: Alessandro Di Marco / EPA

Italiassa päähallituspuolue Viiden tähden liike on joutunut puolustelemaan aikaisempia kannanottojaan Genovassa sortuneen ja 39 kuolonuhria vaatineen Morandi-sillan tilasta.

Viisi vuotta sitten puolueen sivuilla väitettiin varoituksia vuonna 1967 rakennetun sillan sortumisvaarasta "saduiksi". Kirjoitus poistettiin tänään Viiden tähden liikkeen sivuilta, mutta kuvakaappauksen siitä voi nähdä täällä (siirryt toiseen palveluun).

Samassa kannanotossaan puolue sanoo, että Morandi-silta pysyy pystyssä vielä sata vuotta.

Viiden tähden liike on kampanjoinut Ligurian alueelle suunnitellun uuden moottoritien rakentamista vastaan. Moottoritiellä korvattaisiin tieosuus, jolla nyt sortunut Morandi-silta sijaitsee.

Vielä vuonna 2014 Viiden tähden liikkeen perustaja ja silloinen johtaja Beppe Grillo kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että uuden moottoritien rakentaminen pitää pysäyttää vaikka armeijan avustuksella.

– Myönnän, että aiemmin aliarvioimme sillan sortumisvaaran. Mutta nämä ovat kirjoituksia Grillon blogissa, eivät nykyhallituksen virallinen linja, sanoo Viiden tähden liikkeen kansanedustaja Michele Dell’Orco La Stampa -sanomalehden haastattelussa. Hän toimii myös Italian liikenne- ja infrastruktuuriministeriön osastopäällikkönä.

Lue myös:

Sisäministeri Salvini vieritti EU:lle syytä Italian siltojen rappiosta – EU kertoo antaneensa niihin 2,5 miljardia euroa

Miksi silta romahti Genovassa? Italiassa on syytetty huonoa rakennustekniikkaa, myrskysäätä, vilkasta liikennettä ja jopa Euroopan unionia