1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

1700-luvulta peräisin oleva Turun torikatu tuhoutuu pian toriparkin alle – "Meidän jälkeen tässä on vain syvä kuoppa"

Myös esiin kaivetut talojen perustukset tuhoutuvat.

Kotimaan uutiset
Turun kauppatorin kaivaukset, kesä 2018
Yrjö Hjelt / Yle

Vielä tämän viikon ajan voi aivan Turun ydinkeskustassa ihailla ilmeisesti 1700-luvulla kivettyä katua. Katu tuhotaan, sillä sen tilalle rakentuu toriparkki.

Kaivausten johtaja Kari Uotila toteaa, että toisin kuin Katedralskolanin tapauksessa, tätä aluetta ei säästetä. Katedralskolanin liikuntasalin peruskorjauksessa paljastui 1300-luvun Turku. Se täytettiin vaahtolasilla.

Katu ja myös esiin kaivetut talojen perustukset tuhoutuvat toriparkin alle tämän viikon jälkeen.

– Nyt on ajateltu, että Katedralskolanin rauniot katoavat vain meidän sukupolveltamme. Ne voidaan kyllä kaivaa sadan tai kahdensadan vuoden päästä uudestaan esille. Tässä kohtaa kun tähän tilalle tulee toriparkki, niin tämän jälkeen tätä kohdetta ei kyllä enää pysty tutkimaan. Meidän jälkeen tässä on vain syvä kuoppa, kertoo kaivausten johtaja Kari Uotila.

Arkeologisia kaivauksia johtava Uotila sanoo yllättyneensä siitä, kuinka leveät kadut Turun kauppatorin pinnan alta paljastuivat.

Veronica Lee ja Sesilia Niehaus (arkeologian opiskelijat, Turun kauppatorin kaivaukset)
Yrjö Hjelt / Yle

Turun kauppatorin arkeologisissa kaivauksissa on löydetty talojen, kaivojen ja katujen lisäksi runsaasti esineistöä. Löytöjä on tuhansia, kun kaivaukset saadaan loppuun.

Turun kauppatorin arkeologiset kaivaukset on tarkoitus saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Kaivaukset alkoivat toukokuun alkupuolella.

Syksyllä arkeologisten kaivausten kanssa samaan aikaan aloitetaan kauppatorin alle rakennettavan parkkiluolan rakentaminen.

Lue seuraavaksi