Hyppää sisältöön

Katso suoraa lähetystä Genovasta: pelastajien uurastus jatkuu sillan raunioissa, kadonneiden määrä epäselvä

Viranomaiset ovat korjanneet siltaromahduksessa kuolleiden määrän 38:aan.

Siltaonnettomuuden pelastustyöt jatkuvat Genovassa
Siltaonnettomuuden pelastustyöt jatkuvat Genovassa

Italian Genovassa pelastustyöntekijät jatkavat etsintöjä tiistaina romahtaneen sillan raunioissa.

Sisäministeri Matteo Salvinin mukaan useita ihmisiä on yhä kateissa ja eloonjääneiden löytyminen on yhä mahdollista.

Raunioissa vielä mahdollisesti olevien ihmisten määrä ei kuitenkaan ole varmuutta. Romahtaneen sillan on arvioitu vieneen mennessään noin 35 henkilöautoa ja useita kuorma-autoja, mutta tarkka luku ei ole tiedossa.

Genovan kaupungin johtava hallintoviranomainen arvioi torstaina, että raunioissa saattaa olla vielä 10–20 ihmistä perustuen omaisilta saatuihin tietoihin.

Viranomaiset ovat saaneet omaisilta ja ystäviltä ilmoituksia ihmisistä, joihin ei ole saatu yhteyttä. Italiassa meneillään olevan lomakauden takia ei kuitenkaan tiedetä, onko tavoittamisvaikeuksien syynä loma vai se, että he ovat hautautuneet raunioihin.

Italian poliisi ilmoitti torstaina siltaromahduksessa kuolleiden lukumääräksi 38. Keskiviikkona viranomaiset puhuivat 39 kuolleesta.

Kuolleiden joukossa on neljä Ranskan kansalaista ja kolme Italiassa asunutta chileläistä.

Hallitus on julistanut Genovaan vuoden hätätilan onnettomuuden takia.

Viranomaiset eivät osaa arvioida raunioissa mahdollisesti vielä olevien tarkkaa määrää. Kuva: Valery Hache / AFP

Hallitus: moottoritiet valtion hallintaan

Italian hallitus on syyttänyt tapahtuneesta siltaa hallinnoinutta Autostrade per l'Italia -yhtiötä ja sillan riittämätöntä kunnossapitoa.

Varapääministeri Luigi Di Maion mukaan valtion täytyy ottaa moottoritiet jälleen omaan hallintaansa, jos yksityiset yritykset eivät hoida niitä kunnolla. Di Maio puhui torstaiaamuna Italian radion haastattelussa.

Autostraden emoyhtiön Atlantian mukaan tietullioikeuksia ei voida ottaa yhtiöltä pois ennen kuin sen toiminnassa on osoitettu selviä virheitä.

Atlantian osakekurssi laski torstaiaamuna Milanon pörssissä ja kaupanteko yhtiön osakkeilla keskeytettiin. Yhtiön suurin omistaja on Benettonin perhe.

Saman suunnittelijan silta Libyassa suljettiin 2017

On myös esitetty kysymyksiä siitä, olisiko sillan rakennustekniikalla tai suunnittelulla osuutta romahdukseen.

Ruotsin television SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) samantyyppinen silta Libyassa suljettiin turvallisuussyistä lokakuussa 2017.

Wadi el Kuf -nimellä kutsuttu Afrikan korkein silta rakennettiin 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa. Sen oli suunnitellut sama italialainen siltainsinööri Riccardo Morandi kuin Genovan sillan.

Juttua muokattu 16.8. klo 14:27: Lisätty Genovan kaupungin hallintoviranomaisen arvio raunioissa edelleen olevista ihmisistä.

Lue myös:

Miksi silta romahti Genovassa? Italiassa on syytetty huonoa rakennustekniikkaa, myrskysäätä, vilkasta liikennettä ja jopa Euroopan unionia

Viiden tähden liike väitti aiemmin varoituksia Morandi-sillan kunnosta saduksi – "Silta kestää vielä sata vuotta"