Hyppää sisältöön

Imatralla liikkuneissa villikoirissa piilee iso vaara – kaatopaikoilla eläneet koirat voivat pahimmillaan tuoda afrikkalaisen sikaruton Suomeen

Villikoirat voivat levittää loisia, matoja ja kirppuja. Lisäksi niistä voi tarttua vakavampiakin tauteja, kuten myyräekinokokkia ja afrikkalaista sikaruttoa.

Kuva: pixabay

Imatralla on käyskennellyt asuinalueella villikoiralauma. Poliisi sai ilmoituksen seitsemän koiran laumasta. Koirat havaittu Imatralla Jaakkimankadun ja Hiitolankadun välissä, lähellä Venäjän rajaa.

Vapaana kulkeviin villikoiriin liittyy useita riskejä. Esimerkiksi kotieläimiä on pidettävä silmällä, sillä villikoirat syövät lähes kaiken mitä kiinni saavat.

– Kyllä villikoirat voivat käydä lampaiden kimppuun ja tappaa, sanoo eläinlääkäri Pekka Sarkanen Imatran eläinklinikalta.

Sikaruttoa, raivotautia ja myyräekinokokkia

Villikoirat voivat levittää loisia, matoja ja kirppuja. Lisäksi ne levittävät muitakin vaarallisia tauteja.

– Koirat voivat kantaa afrikkalaista sikaruttoa, joka voi levitä villikoirien kautta myös Suomeen. Jos tauti tänne leviää, lihanvienti Suomesta loppuu, kertoo Sarkanen.

Afrikkalainen sikarutto voi tarttua villikoirasta toiseen eläimeen ja siirtyä muun muassa vaatteiden kautta sikalaan ja villisikatarhoihin.

Villikoirat voivat kantaa myös raivotautia tai myyräekinokokkia. Esimerkiksi marjat on jatkossa keitettävä tai höyrytettävä, jos luonnossa havaitaan myyräekinokkia.

– Nämä ovat tosi isoja asioita, mitä kaatopaikoilla eläneet villikoiralaumat voivat aiheuttaa, toteaa Sarkanen.

"Villikoirat ovat aika hulluja"

Hätäkeskus sai tiedon Imatralla liikkuneesta villikoiralaumasta keskiviikkona iltapäivällä. Uusia havaintoja ei ole poliisille tullut. Havainnosta voi soittaa Kaakkois-Suomen poliisilaitokselle.

Poliisi arvelee, että seitsemän koiran lauma on tullut Venäjän puolelta.

Poliisi varoittaa lähestymästä koiria. Eläinlääkärin mukaan yleensä villikoirat pelkäävät ihmistä.

Eläinlääkäri kertoo, että aikaisemmin villikoiria tuotiin löytöeläintarhoille.

– Kyllä ne aika hulluja koiria olivat. Ne menivät ovista ja häkeistä lävitse. Osa karkasi myös panssariverkosta. Ne puri vaan sen verkon poikki, kertoo eläinlääkäri Pekka Sarkanen.

Sarkasen mukaan kyse on hyvin ahdistuneista ja aroista koirista.

– Ei ne yleensä riitaa haasta. Arkuuden takia niitä on vaikea saada kiinni.