Chicagon Trump Tower oikeuteen ympäristölakien rikkomisesta – syyttäjän mukaan torni imee joesta päivittäin kymmeniä miljoonia litroja vettä ilman lupaa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin yritysryppään mukaan syyte on poliittinen.

Trump Tower
Trump Tower Chicagossa.
Trump Tower Chicagossa.AOP

Yhdysvalloissa Illinois'n osavaltion yleinen syyttäjä on nostanut syytteen Chicagon kaupungissa sijaitsevaa Trump Tower -pilvenpiirtäjää hallinnoivaa yhtiötä vastaan.

Trump International Hotel & Tower -yhtiötä syytetään kahden ympäristölain rikkomisesta.

423 metriä korkea, 92-kerroksinen pilvenpiirtäjä sijaitsee Chicagon keskustan tuntumassa. Yhdysvaltain neljänneksi korkeimmassa pilvenpiirtäjässä (siirryt toiseen palveluun)on asuntoja ja hotelli.

Syyttäjä: Vettä pumpataan ilman lupaa

Syytteiden mukaan rakennuksen ilmastointi- ja lämmityslaitteistoon imetään läheisestä Chicagojoesta päivittäin jopa 75 miljoonaa litraa vettä ilman tarvittavaa lupaa. Käytetty vesimäärä on huomattavasti suurempi kuin muissa vastaavissa rakennuksissa, kertoo ympäristöjulkaisu EcoWatch (siirryt toiseen palveluun).

Vesi pumpataan käytön jälkeen takaisin jokeen. Tuossa vaiheessa vesi on huomattavasti lämmennyt, millä voi olla vaikutuksia joen ekologiaan.

Osavaltion laki edellyttää, että mahdollisista vaikutuksista tehdään arviointi. Sitä yhtiö ei ole tehnyt.

Chicagojoki oli kauan aikaa erittäin saastunut, mutta viime vuosina sen puhdistaminen on tuottanut tulosta. Nyt joessa elää noin 30 kalalajia, kertoo EcoWatch.

Lämpimän veden luvattomasta pumppaamisesta nostettiin syyte myös vuonna 2012, kolme vuotta rakennuksen avaamisen jälkeen. Tuolloin yhtiö selvitti asian ja sai tarvittavat luvat. Niiden voimassaolo kuitenkin päättyi jo vuosi sitten.

– Nostin syytteen, jotta Trump Tower ei voisi enää jatkaa lain rikkomista, sanoi yleinen syyttäjä Lisa Madigan.

Trumpin yritysrypäs: Syyte on poliittinen

Trump International Hotel & Tower kuuluu presidentti Donald Trumpin Trump Organization -yhtiöön. Presidentiksi noustuaan Trump on jättänyt yritysryppään johtamisen ja siirtänyt johtovastuun pojilleen.

Presidentti on kuitenkin säilyttänyt yritystensä omistukset itsellään.

Trump Organization sanoo, että syyte on poliittinen, koska yleensä tämäntyyppiset asiat hoidetaan hallinnollisesti.

Syyttäjä Lisa Madigan on demokraattipuolueen jäsen.

Lue myös:

Hyvätapainen televisiotähti vai kovasanainen kiinteistöhai? – tällainen vieras Donald Trump saattaisi olla, jos hän astuisi sinun kotiisi

Syyttäjä vaatii Trumpin säätiön lakkauttamista – "laitonta toimintaa"

Lähteet: Reuters