Itärajalle nouseva ostoskylä on valmis palkkaamaan myyjiä jopa ulkomailta – Viro, Latvia ja Liettua mahdollisia rekrytointialueita

Kesäkuussa valitun johtajan sopimus purettiin ennen kuin hän ehti aloittaakaan.

työntekijät
Zsar-ostoskylän rakennustyömaa
Pyry Sarkiola / Yle

Joulumarkkinoille avautuva Zsar Outlet on törmännyt yllättävään ongelmaan, sillä ostoskylään ei ole löytynyt tarpeeksi työntekijöitä.

Työntekijöiden rekrytointia johtavan Protem Oy:n toimitusjohtajan Manne Tiensuun mukaan on mahdollista, että työntekijöitä lähdettäisiin hakemaan muista EU-maista, kuten Virosta, Latviasta tai Liettuasta. Työntekijöiden palkkaamista Venäjältä hän pitää sen sijaan epätodennäköisenä.

– Palkkaaminen olisi todella hankalaa, koska kyseessä ei ole EU-maa. Työvoimaviranomainen joutuisi tekemään tarveharkintaa, Tiensuu toteaa.

Tarveharkinnalla tarkoitetaan, että ulkomailta tuleva työntekijä voi saada oleskeluluvan vasta sen jälkeen kun on selvitetty, onko Suomesta, EU:sta tai Euroopan talousalueelta saatavissa tarkoitettuun työhön sopivaa työvoimaa.

– Voi olla, että viranomainen ei myöntäisi siihen lupaa. Olen kuitenkin toiveikas, sillä työpaikoista tiedotetaan koko Suomen laajuisesti, Tiensuu kertoo.

Zsarin kehitysyhtiön East Finland Real Estate Oy:n toimitusjohtajan Sami Vainiomäen mukaan hakijoita on ollut, mutta heitä saisi olla enemmänkin.

– Toivotaan, että Suomessa olisi riittävästi halukkaita työntekijöitä, Vainiomäki toteaa.

Ostoskylän vetäjä vaihtuu

Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi torstaina, että Vaalimaalle nousevan Zsar Outlet -ostoskylän vetäjä vaihtuu.

Johtajaksi valittiin kesäkuussa brittiläinen David Wilkinson. Hänen sopimuksensa kuitenkin purettiin ennen kuin hän ehti aloittaa työssään. Sopimuksen purkamisen taustalla ovat henkilökohtaiset syyt, kertoo toimitusjohtaja Sami Vainiomäki.

Wilkinsonin oli tarkoitus siirtyä Zsarin vetäjäksi pietarilaisen luksustavaratalon johtajan paikalta. Vainiomäen mukaan neuvottelut uuden vetäjän hankkimiseksi ovat jo loppusuoralla.

– Papereita ei ole vielä allekirjoitettu. Meillä oli koossa hyvä lista erilaisia kandidaatteja, Vainiomäki kertoo.

Vainiomäen mukaan johtajan vaihtuminen ei ole iso asia.

– Ihmisiä tulee ja vaihtuu, kuten yrityksissä normaalisti. Ei tämä mikään takaisku ole. Johtajan piti aloittaa kuun alussa, joten tässä tulee pieni viive, Vainiomäki kertoo.

Uusi johtaja kansainvälinen ammattilainen

Zsar Outlet Villagen johtaja vastaa outletin päivittäisestä pyörittämisestä.

– Hän vastaa siitä, että toiminta pyörii ja että esimerkiksi markkinointi toimii, Vainiomäki mainitsee.

Uudella johtajalla on Vainiomäen mukaan 15 vuoden kokemus taustalla. Kyseessä on kansainvälinen alan ammattilainen, joka tuntee Vainiomäen mukaan bisneksen läpikotaisin.

– Tähän hommaan haetaan sellainen ammattilainen, ettei häntä tarvitse perehdyttää. Outlet-liiketoiminta on Suomessa niin uutta, ettei siltä alalta löydy Suomesta kokeneita ihmisiä, vaan heitä haetaan Euroopasta.

Suomen ensimmäisen ostoskylän rakennustyöt ovat käynnissä Venäjän-rajan tuntumassa Virolahden Vaalimaalla. Ostoskylän on tarkoitus avautua ennen joulua.