Dekkarit, antiikin filosofia ja idiootit vetivät kesällä – kirjojen myynti sujui hyvin

Kirja-alan mukaan myynnin pohja on saavutettu ja siitä on käännytty ylöspäin. Kuukausiveloitteiset lukuaikapalvelut kasvattavat suosiotaan.

kirjat
Avonainen kirja ulkopöydällä ja limonadilasi.
Henrietta Hassinen / Yle

Tämän kesän kirjamyynti on sujunut mainiosti.

Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson sanoo, että dekkaripitoinen kirjallisuus on vetänyt kesällä hyvin. Tyypillistä onkin, että dekkarit ja viihde kiinnostavat kesällä ihmisiä eniten.

Kesän myyntitilaston kotimaisessa kärjessä komeilee Reijo Mäen Gekko. Toiseksi sijoittuu Enni Mustosen Taiteilijan vaimo ja kolmanneksi Henriikka Rönkkösen Bikinirajatapaus ja muita sinkkuelämän iloja.

Tietokirjapuolella hyvinvointi ja ihmissuhteet ovat kiinnostaneet ihmisiä.

Karlssonille oikein positiivinen yllätys on ollut Juhana Torkin Senecan sijoittuminen tietokirjojen myyntitilastossa kolmanneksi.

– Ei ehkä ihan tyypillinen kesäostos, mutta toisaalta meillä on vähän aikaa vasta ollut tämäntyyppistä antiikin filosofiaan nojaavaa elämäntaitoa tarjollakaan, Karlsson sanoo.

Tietokirjoista parhaiten kesä-heinäkuussa kävi kaupaksi Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni ja toiseksi sijoittui Kimmo Takasen Tunne lukkosi.

"Printtikirja pitää pintansa"

Karlssonin mukaan myös pokkarit ovat myyneet kesällä hyvin. Parhaiten listoilla sijoittui Camilla Läckbergin Noita. Käännetystä kaunokirjallisuudesta parhaiten kesällä myi A.J. Finnin Nainen ikkunassa. Toiseksi sijoittui Jussi Adler-Olsenin Selfiet ja kolmanneksi Margaret Atwoodin Orjattaresi.

Kirjakauppaliiton toimitusjohtajan mukaan E-kirjoja menee myös mutta mukaan ovat tulleet lukuaikapalvelut, jotka ovat osoittautuneet suosituiksi. Lukuaikapalveluissa voi kuukausimaksulla ostaa luettavaa.

Karlsson muistuttaa, että viime vuosi oli kirjamyynnille pitkästa aikaa erittäin hyvä.

– Siitä ei ole tultu alaspäin radikaalisti, niin se on tietenkin positiivinen signaali. Se, että pysytään samoissa luvuissa ja aavistuksenkin plussankin puolella, on hyvä verrattuna moneen aikaisempaan vuoteen.

Kirjojen myynnissä on ollut kymmenen vuoden ajan laskua. Karlssonin mukaan pohja saavutettiin ja siitä on käännytty ylöspäiin kohti pientä kasvua.

– Perinteinen painettu kirja on se suosituin muoto, millä kirjoja luetaan. Uskon, että printtikirja pitää pintansa.

Kesän kirjasuosikit selviävät Kirjakauppaliiton tuoreista tilastoista (siirryt toiseen palveluun).