1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulostiedot

Pihlajalinnan tulos heikkeni odotetusti – taustalla laajentuminen ja rakenneuudistus

Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta etuajassa vetäytynyt Pihlajalinna uskoo yhä sote-uudistukseen, vaikka mallissa on vikoja.

Kuva: Paulus Markkula / Yle

Pihlajalinnan tulos laski toisella vuosineljänneksellä. Terveys- ja sosiaalipalveluita tuottavan yhtiön liikevaihto kasvoi odotetusti, mutta kannattavuus oli viime vuotta heikompi.

Liikevaihto kasvoi viime vuoden 107 miljoonasta eurosta 125 miljoonaan euroon.

Käyttökatetta ja liiketulosta heikensivät uusien yksiköiden avaukset, työterveyshuollon aiempaa heikompi kannattavuus sekä vastaanottokeskus- ja leikkaustoiminnan väheneminen.

Pihlajalinnan tulos ennen veroja oli 0,2 miljoonaa euroa. Viime vuoden toisella vuosineljänneksellä vastaava tulos oli 3,3 miljoonaa euroa.

Ensimmäisen neljänneksen tulos oli Pihlajalinnalle vielä toista neljännestä huonompi, ja tuolloin yhtiö pyrki parantamaan kannattavuutta.

Yhtiön toimitusjohtaja Joni Aaltonen kertoo osavuosikatsauksen tiedotteessa, että toisen neljänneksen tuloksessa toimenpiteet näkyvät jo, mutta tulos jäi yhä tavoitellusta. Yhtiössä on meneillään rakenneuudistus.

Yhtiö uskoo, että kannattavuus paranee vielä loppuvuoden aikana.

Heinäkuussa Pihlajalinna kertoi vetäytyvänsä Jyväskylän alueen valinnanvapauskokeilusta. Kokeilu oli yhtiölle tappiollinen, koska asiakaskorvaus on sen mukaan liian pieni. Yhtiö aikoo jatkaa kuitenkin Tampereen ja Hämeenlinnan valinnanvapauskokeiluissa.

– Pihlajalinna katsoo, että sote-uudistukselle on edelleen vahva tarve ja se kannattaa toteuttaa, vaikka ehdotetussa mallissa on vikoja. Mallia pitää joka tapauksessa arvioida ja kehittää kokemusten karttuessa. Valmistaudumme sote-uudistukseen erityisesti maantieteellisellä laajentumisella, mutta strategiamme ja kasvumme eivät ole riippuvaisia sote-uudistuksesta, kertoo toimitusjohtaja Aaltonen tiedotteessa.

Pihlajalinna antoi tulosvaroituksen kesäkuun lopulla. Tuolloin yhtiö ennakoi, että liikevaihto kasvaa, mutta oikaistun liikevoiton odotetaan jäävän viime vuoden tasosta.

Lue lisää:

Sote-yrittäjä Pihlajalinnan vuosi on sujunut heikosti – yhtiö antoi tulosvaroituksen

Pihlajalinna luopuu Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta etuajassa