1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pride-kulkueet

"Tarvitseeko sitä homoutta tunkea joka tuutista?" Viisi kysymystä, joihin Priden järjestäjä joutuu vastaamaan yhtenään

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta liputtavat Pride-tapahtumat ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Väärinkäsitykset tapahtumien luonteesta ovat yleisiä edelleen.

Kokkolassa järjestettiin Pride-kulkue kesäkuussa. Kuva: Noora Haapaniemi / Yle

Pride-tapahtumia järjestetään tänä vuonna Suomessa enemmän kuin koskaan ennen (siirryt toiseen palveluun). Kuluvan kuun aikana sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustetaan ja juhlitaan Priden hengessä ainakin Lahdessa, Hangossa, Maarianhaminassa, Porvoossa ja Kouvolassa.

Lahti Pride -kulkue ja torijuhla järjestetään tänään lauantaina, mutta muut tapahtumat jatkuvat aina syyskuun alkuun asti. Lahti Pridea järjestävän Lahden Seta ry:n sihteeri Pilvi Kuhmonen odottaa lauantain toritapahtumaan paria sataa marssijaa, mikäli sää on suosiollinen. Lauantaina yhdenvertaisuuden puolesta marssitaan myös Hangossa ja Maarianhaminassa.

Ei se yhdenvertaisuus sillä toteudu, että istutaan jossain hiljaa ja toivotaan, että asiat paranee.

Pilvi Kuhmonen

Vaikka Pride-tapahtumiin osallistuu vuosi vuodelta enemmän ja enemmän ihmisiä, osalle Pride ja sen tavoitteet ovat jääneet epäselviksi. Pilvi Kuhmonen vastaa viiteen usein kuultuun kysymykseen.

Kuva: Elina Rantalainen / Yle

1. Tarvitseeko sitä homoutta tunkea joka tuutista?

Tämä on aika tyypillinen kysymys. Mielestäni se on kummallinen, koska eihän mekään haluttaisi tästä asiasta koko ajan pitää ääntä. Mutta kun sitä hurjan negatiivista palautetta tulee, ja ihmiset kokevat tosi rajua syrjintää, niin se todistaa juuri sen, että tietoa ja näitä tapahtumia tarvitaan edelleen. Ei se yhdenvertaisuus sillä toteudu, että istutaan jossain hiljaa ja toivotaan, että asiat paranee.

2. Miksei tavallisilta lahtelaisilta kysytty?

Niin, tätäkin ihmeteltiin erään Lahti Pridea koskevan artikkelin yhteydessä. Itse en koe olevani mitenkään epätavallinen lahtelainen. Lahti on minulle tosi rakas ja tärkeä paikka, kuten muillekin lähipiirissäni. Tiedän myös paljon tavallisia lahtelaisia, jotka on tosi innoissaan tästä tapahtumasta.

3. Miksi homojen seksiasioita pitää tyrkyttää kaikille?

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyvät asenteet ovat tosi yliseksualisoituneita. Eihän tässä ole kyse seksistä, eikä kenellekään tyrkytetä mitään, vaan annetaan ääni kaikille ihmisille. Kyse ei ole mistään naamaan hieromisesta tai homopropagandasta, vaan ihmisoikeustyöstä.

4. Eivätkö tytöt saa olla enää olla tyttöjä ja pojat poikia?

Saavat olla. Kun lasten kohdalla puhutaan sukupuolisensitiivisyydestä, tarkoitetaan nimenomaan sitä, että kaikki saavat olla oma itsensä ja tuoda itseään esille haluamallaan tavalla. Ja meidän aikuisten tehtävä on tukea ja olla herkkiä sille lapsen omalle viestille.

5. Kyllä tasa-arvo on mennyt nyt liian pitkälle!

Tätä kuulee tosi paljon, etenkin niin sanotuiksi tolkun ihmisiksi itseään kutsuvien suusta. Ja yleensä se alkaa niin, että "ei mulla ole mitään homoja vastaan, mutta". Se, että tasa-arvo olisi mennyt liian pitkälle, on huvittava väite. Miten tasa-arvo voi mennä liian pitkälle? Kyse on nimenomaan kaikkien ihmisten välisestä tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta.