Valtioneuvosto ei anna Pyhäjärven ja Kaavin kuntien erota sote-alueista

Ministeriö katsoi, että kuntien irtautuminen vaikeuttaisi sekä kunnan omien sote-palvelujen järjestämistä että koko yhteistoiminta-alueen toimintaa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Sote-teksti ensiapukyltin alapuolella.
Matti Myller / Yle

Valtioneuvosto estää Pyhäjärven ja Kaavin kuntien toiveet irtautua sote-palvelujen yhteistoiminta-alueistaan.

Pyhäjärvi ja Kaavi ovat halunneet irtautua tämänhetkisistä sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alueista. Valtioneuvosto kuitenkin velvoittaa ne jatkamaan.

Lain mukaan yhteistoiminta-alueita ei saa purkaa ennen vuotta 2020.

Laki velvoittaa pienet kunnat järjestämään sote-palvelunsa yhdessä siten, että väestöpohja on vähintään noin 20 000 asukasta. Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että kuntien irtautuminen vaikeuttaisi sekä kunnan omien sote-palvelujen järjestämistä että koko yhteistoiminta-alueen toimintaa.

Kysteri: Osasimme varautua

Kaavin kunnanvaltuusto päätti viime marraskuussa irtautua seitsemään kuntaan palveluja tuottavasta perusterveydenhuollon liikelaitos Kysteristä. Noin kolmen tuhannen asukkaan Kaavin suunnitelmissa oli kilpailuttaa sote-palvelunsa ensi vuoden alusta lähtien.

Kaavilla on käyty kriittistä keskustelua Kysteristä jo vuosia. Kunnassa on oltu tyytymättömiä muun muassa erikoissairaanhoidon kustannuksiin.

Perusterveydenhuollon liikelaitos Kysterin toimitusjohtaja Ritva Vitrin mukaan yhtymässä oli osattiin odottaa valtioneuvoston päätöstä. Budjetit ja palvelusopimukset on tehty ensi vuodelle sen mukaisesti, että Kaavi jatkaa.

– Jos päätös olisi ollut toisenlainen, se olisi aiheuttanut pikaisia muutoksia, Vitri sanoo.

Kaavin erolla olisi Vitrin mukaan ollut vaikutuksia muiden Kysterin kuntien talouteen.

– Budjettia olisi jouduttu viilaamaan.

Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopanen sanoo olevansa henkilökohtaisesti pettynyt valtioneuvoston ratkaisuun. Sopanen ottaa esimerkiksi Rantasalmen, jossa yksityinen yritys hoitaa nykyisin sote-palvelut.

– Rantasalmi on saanut 3,7 miljoonan euron säästöt. Mikäli me Kaavilla olisimme onnistuneet samoin, säästö olisi ollut ainakin kaksi miljoonaa euroa, arvioi Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopanen.

Pyhäjärvelläkään ei yllätytty

Myös Pyhäjärvellä oli toivottu säästöjä, jos kunta olisi päässyt irtautumaan peruspalvelukuntayhtymä Selänteestä.

– Kustannusten nousu Selänteessä on ollut aivan liian suuri meidän kantokykyymme nähden, sanoo kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi.

Kiviniemen mukaan päätös ei enää tässä vaiheessa "muuta mitään", sillä käytännössä päätös koskee vain ensi vuotta ja kaupunki on joka tapauksessa ollut jo laatimassa budjettia Selänteen kanssa. Kiviniemi ei osaa vielä sanoa, onko kaupunki kiinnostunut lähtemään Selänteestä vuonna 2020.

Juttua täydennetty 16.8. 15.03, 16.53 ja 19.06: Lisätty Kysterin toimitusjohtaja Ritva Vitrin ja Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopasen ja Pyhäjärven kaupunginohtajan Henrik Kiviniemen kommentit.