1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän pakotteet

Amerikkalaistutkija: Trump on ollut Venäjälle paha pettymys

Presidentin vaihtelevat sanomiset ja hallinnon johdonmukaisempi linja aiheuttavat hämmennystä.

Venäjän pakotteet
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät lehdistötilaisuudessa Helsingissä 16. heinäkuuta.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät lehdistötilaisuudessa Helsingissä 16. heinäkuuta.AOP

– Washingtonista voi nykyään odottaa ihan mitä tahansa.

Näin hämmästeli Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov viime viikolla, kun Yhdysvaltojen ulkoministeriö oli määrännyt Venäjälle uusia pakotteita. Muutamaa viikkoa aiemmin Helsingissä presidentti Donald Trump oli vakuuttanut maiden suhteiden parantuneen kertaheitolla tapaamisessa presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Venäjä ei ole yksin ihmettelemässä Yhdysvaltain ulkopolitiikan ailahtelua, mutta pettymys Trumpiin on ollut Kremlissä suuri, sanoo Ulkopoliittisessa instituutissa vieraileva amerikkalaistutkija Mark Katz.

Hän kertoo kuulleensa Moskovassa käydessään vitsailua, jonka mukaan venäläiset eivät tunne saaneensa "rahoilleen vastinetta" presidentinvaaleihin sekaantumisesta.

– Sen täytyy olla hyvin hämmentävää: Trump vaikuttaa ystävälliseltä, mutta samalla jotenkin Yhdysvalloista vain tulee aina lisää pakotteita, Venäjään perehtynyt Katz sanoo.

Sama Trump, joka ei torju amerikkalaisten ja venäläisten yhteistyötä tutkinnassa Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta, on hyväksynyt amerikkalaisten aseiden lähettämisen Ukrainaan. Ei siis ihme, että Putin on valittanut amerikkalaisten olevan arvaamattomia .

Trump ei voi yksin kääntää kelkkaa

Katzin mukaan nyt on jo melko selvää, että Hillary Clinton olisi ollut monien venäläisten mielestä presidenttinä pienempi paha kuin Trump.

– Silloin olisi ainakin tiedetty, mitä tuleman pitää, Katz tulkitsee venäläisten tuntoja.

Mutta onko Yhdysvalloilla selkeää ulkopoliittista Venäjä-linjaa? Kyllä ja ei. Trump tviittailee sitä sun tätä, mutta heti hänen alapuolellaan politiikkaa tehdään Katzin mukaan johdonmukaisemmin.

Esimerkiksi turvallisuusneuvonantaja John Bolton on tunnettu kovasta Venäjä-linjastaan. Kansallisen turvallisuuden neuvostossa sekä ulko- ja puolustusministeriöissä on koko ajan pysytty epäilevällä linjalla Venäjän suhteen, ja nämä toimijat näyttävät haluavan jatkaa samaan malliin.

– Trumpin on hyvin vaikea kääntää hallinnon rattaita. Hän ei voi yksin muuttaa asioita, Katz kertoo.

Toinen kausi paljolti demokraattien käsissä

Ulkomailla moni odottaa, että puoltaväliä lähestyvä presidenttikausi vihdoin päättyisi ja päästäisiin takaisin normaalitilaan. Suurin osa Yhdysvaltain presidenteistä on tosin valittu myös toiselle kaudelle.

Katzin mukaan Trumpin jatko riippuu paljolti siitä, kykeneekö demokraattinen puolue kokoamaan rivinsä tarpeeksi houkuttelevan presidenttiehdokkaan taakse.

Jos demokraatit voittavat kongressin välivaaleissa marraskuussa, tulee Trumpin kauden jatkosta vaikeampi kuin kahdesta ensimmäisestä vuodesta, Katz ennustaa. Presidenttiin ja hänen lähipiiriinsä kohdistuvat tutkinnat kiihtyvät, vaikkei enemmistö senaatissa riitäkään Trumpin asettamiseen virkasyytteeseen.

Toinen tekijä on tällä hetkellä hyvässä jamassa oleva talous. Jos käyrät kääntyvät alaspäin ja amerikkalaiset mieltävät sen olevan Trumpin politiikan syytä, voi toinen kausi jäädä haaveeksi.

Professori Katz on perehtynyt urallaan Yhdysvaltain sekä Neuvostoliiton ja Venäjän ulkopolitiikkaan ja Lähi-itään. Helsingissä aiemminkin työskennellyt Katz arvelee Suomella olevan muita paremmat edellytykset tulla toimeen Trumpin kanssa.

– Teillä on kokemusta siitä, kuinka olla tekemisissä hankalien johtajien kanssa, hän sanoo viitaten Suomen historiaan osana Venäjää ja Neuvostoliiton naapurina.

Lue lisää:

USA:n pakotteet saivat aikaan kaaoksen Venäjän taloudessa – ruplan arvo ja pörssikurssit romahtivat

Venäjä aikoo vastata Yhdysvaltojen pakotteisiin – "Uhkavaatimusten käyttäminen on turhaa ja näköalatonta"

Sinikukka Saaren kolumni: Miesten välisestä ystävyydestä – Trumpin ja Putinin tapaaminen lisäsi realismia puolin ja toisin

Yhdysvaltain tiedustelujohtaja: Venäjä yrittää edelleen vaikuttaa tuleviin vaaleihin

Lue seuraavaksi