Kehittyvät taloudet ovat jäämässä kauppasotien uhreiksi – "Maailmantalouteen voi tulla myrsky, jos jokin asia menee vielä pieleen"

Kiinan talouskasvu hidastuu, Turkin ja muiden kehittyvien maiden valuutat heikkenevät. Länsimaissa myrsky näyttää toistaiseksi kaukaiselta, eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto arvioi.

talous
Marmaray rautatietunneli.
Euroopan ja Aasian yhdistävä Marmaray on maailman ainoa maanosasta toiseen vievä rautatietunneli. Turkin Istanbulissa sijaitsevaan tunneliin on haettu rahoitus ulkomailta, Japanista ja Euroopan investiontipankilta. Monen kehittyvän talouden ongelma on se, että niillä on paljon ulkomaista, dollarimääräistä velkaa.Tolga Bozoglu / EPA

Maailmantalouden perusta on kunnossa, mutta poliitikot horjuttavat tilannetta monella suunnalla.

Kiinassa suurkaupungit ovat kasvaneet ja pilvenpiirtäjät nousseet keskuspankin (siirryt toiseen palveluun) rahoituksella. Turkissa ostoskeskuksia ja liikennehankkeita on rahoitettu paitsi elvyttävällä politiikalla myös ulkomaisella rahoituksella (siirryt toiseen palveluun).

Nyt Kiinan talouskasvu hidastuu ja Shanghain pörsseissä osakkeiden arvo on laskenut yli viidenneksellä tänä vuonna.

Turkin liiran arvo on liki puolittunut vuoden alusta, ja myös monien muiden kehittyvien markkinoiden valuuttojen arvot laskevat. Tilannetta on verrattu muun muassa Thaimaasta 1990-luvun lopussa (siirryt toiseen palveluun) alkaneeseen valuuttakriisiin, joka levisi myös muualle Kaakkois-Aasiaan.

Samaan aikaan Kiinan ja Turkin epävarmuuden kanssa voimistuu täysimittaisen kauppasodan uhka Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Se lisää epäilyjä Kiinan talouden suhteen – mikä taas heijastuu maailman kehittyviin maihin.

– Tähän vielä yhdistyy se, dollari on vahvistunut ja korot nousseet. Kehittyvät taloudet ovat ottaneet dollarimääräistä velkaa, ja se vahvistaa kauppasodan luomaa epävarmuutta, Suomen suurimpiin sijoittajiin kuuluvan eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo.

Kun dollari vahvistuu, kehittyvien maiden velanmaksusta tulee kaliimpaa.

Dollari vahvistuu osittain juuri siksi, että sijoittajat etsivät varoilleen turvapaikkaa.

Kiina pörssikurssit heikkenevät
Kiinan pörssien indeksit ovat heikentyneet tänä vuonna jo yli 20 prosenttia. Sijoittajat puhuvat "karhumarkkinasta", kun laskusuhdanne on näin jyrkkä ja jatkunut pitkään. Kiinan epävarmuus heijastuu laajasti etenkin kehittyviin markkinoihin.Anna Karismo

Yhdysvaltain pakotteet kärjistävät Turkin kriisiä

Turkin talous on ylikuumentunut jo pitkään. Hallitus ja keskuspankki ovat pitäneet korot matalina, kun ylikuumenemisen hillitsemiseksi niitä olisi pitänyt nostaa.

Samaan aikaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on keskittänyt talousvaltaa itselleen. Talousministerikseen hän on nostanut vävynsä (siirryt toiseen palveluun). Erdoğanin itsevaltiaan otteet heikentävät entisestään kansainvälisten sijoittajien luottamusta Turkkiin.

Kaiken kukkuraksi Turkin välit Yhdysvaltoihin ovat pahasti tulehtuneet amerikkalaisen pastorin Andrew Brunsonin vangitsemisen vuoksi. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aikoo vastavetona korottaa Turkin metallituontiin kohdistuvia tulleja.

Yhdysvallat uhkasi Turkkia torstaina vielä lisäpakotteilla (siirryt toiseen palveluun), jotka voisivat kohdistua esimerkiksi lentoyhtiö Turkish Airlinesiin. Perjantaina liiran arvo heikkeni pakoteuhkailun vuoksi useita prosenttiyksikköjä (siirryt toiseen palveluun).

Turkin kohdalla huolta aiheuttaa myös sen sijainti geopoliittisesti herkässä paikassa, Euroopan ja Aasian rajalla. Tilanne voi heijastua laajalle.

Turkki yksin on liian pieni mullistamaan maailmantalouden

– Jos ainoastaan Turkki joutuu äkkipysähdykseen, vaikutukset Suomeen ovat pienet. Myös euroalueen pankkijärjestelmä kestää sen, Risto Murto arvioi.

Rahastosijoitukset
Suomalaisten sijoitukset kehittyviin maihin ovat lisääntyneet viime vuosina. Niiden tuotot ovat viime aikoina heikentyneet.Anna Karismo

Turkin kriisin on epäilty synnyttävän ketjureaktion Eurooppaan pankkien kautta (siirryt toiseen palveluun). Murron mukaan riskit ovat kuitenkin rajatut.

– Riskit keskittyvät muutamiin eurooppalaisiin maihin. Sellaisia laskelmia kuin vaikkapa Kreikan kohdalla pohjoismaisten pankkien riskeistä ei tarvitse tehdä, Murto vertaa.

Toistaiseksi Turkin tilanteeseen ei näy ratkaisua, koska saadakseen apua esimerkiksi Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä sen pitäisi alistua kansainväliseen kontrolliin. Qatar on luvannut (siirryt toiseen palveluun) Turkille 15 miljardin dollarin avustuksen, mutta paketin riittävyydestä ei ole tietoa.

– Normaalisti tällainen tilanne raukeaa niin, että tehdään voimakas U-käännös politiikassa ja IMF tulee mahdollisesti auttamaan. Suurin riski on nyt poliittinen eli se, että Turkki ei haluaisi tehdä tällaista, Murto pohtii.

Brexit ja populistihallitukset lisäävät paineita

Talousympäristöstä on tullut turvattomampi, koska maailmalla muhii yhtäaikaisesti useampi ongelma.

– Jos ongelmat tarttuvat muihin kehittyviin talouksiin, tai jos brexit, kauppasodat tai Italian tilanne kärjistyvät yhtä aikaa, näillä yhdistyneillä voimilla voi olla konkreettista merkitystä, Murto varoittaa.

Euroopassa Italian populistihallituksen pelätään ajautuvan EU-komission ja muiden euromaiden kanssa törmäyskurssille muun muassa budjettisuunnitelmiensa vuoksi (siirryt toiseen palveluun). Britannian EU-ero taas on sekavassa tilassa ja saattaa ajautua umpikujaan.

– Brexit-prosessissa pitää tehdä väkisinkin jotain varustautumista. Mitä siellä oikeasti taphtuu yritysten kannalta, Murto kysyy.

Risto Murto
Sijoittajan kannattaa nyt seurata maailman politiikkaa erityisen tarkkaan, työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo.Sasha Silvala / Yle

Maailman talous on nyt ennen kaikkea politiikasta kiinni

Maailman talousongelmat ovat nyt kaikki ennen kaikkea politiittisia, Murto arvioi. Hänen mielestään ei voi vielä puhua selvästä käänteestä taloudessa.

– Kasvu jatkuu ja erityisesti Yhdysvalloissa on ollut hyviäkin lukuja. Samaan aikaan taivaalle kasautuu kuitenkin mustia pilviä. Yhdistyneinä niistä voi tulla eurooppalaiselle ja suomalaiselle taloudelle ongelma, Murto sanoo.

– En usko että vielä on myrsky tulossa. Jonkin muun asian pitää vielä mennä pieleen, että meillä olisi taantumalaman merkit Euroopan ja Suomen kannalta.