Syksyn ensi-illoissa glitter pölisee ja maailma tuhoutuu – Nämä seitsemän teatteriesitystä kannattaa nähdä

Ohjelmistoissa on tarjolla jokaiselle jotain; näyttäviä musikaaleja, ilmastonmuutoksen pohdintaa, ja menestysromaanin ensimmäinen teatteriversio.

teatteritaide

1

Kuvassa näyttelijät Lauri Mikkola ja Petrus Kähkönen.
Kuvassa näyttelijät Lauri Mikkola ja Petrus Kähkönen.Mirka Kleemola / Helsingin kaupunginteatteri

Helsingin kaupunginteatteri: Kinky Boots

Jättisuosion maailmalla kerännyt, moneen kertaan palkittu Broadway-musikaali esitetään nyt ensimmäistä kertaa suomalaistuotantona.

Kinky Boots kertoo konkurssin partaalla hoippuvan kenkätehtaansa kanssa kamppailevasta Charliesta, ja Charlien avuksi singahtavasta glitteriä ja höyheniä tursuavasta Lolasta seurueineen.

Musikaali juhlistaa erilaisuutta ja ennakkoluulojen voittamista. Kinky Bootsin laulut ovat poppari Cindy Lauperin käsialaa.

Ensi-ilta 30.8.

2

Kuvassa näyttelijät Aaro Vuotila, Saara Jokiaho, Maria Lund ja Eino Heiskanen.
Kuvassa näyttelijät Aaro Vuotila, Saara Jokiaho, Maria Lund ja Eino Heiskanen.Jyväskylän kaupunginteatteri

Jyväskylän kaupunginteatteri: Hair

Rakastettu kulttimusikaali Hair nähdään ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen suomalaisnäyttämöllä. Se kuvaa 1960-luvun hippiliikettä: vapaata rakkautta, yhteisöllisyyttä, Vietnamin sodan vastaisuutta ja kukkaiskansan törmäystä realiteetteihin.

Hair hullaannutti yleisön jo Suomen kantaesityksellään 49 vuotta sitten kaikkien aikojen ensimmäisessä Teatterikesässä. Sittemmin Markku Salo on suomentanut rakastetut laulut uudelleen. Jyväskylässä laulutekstejä on konsultoinut YARI.

Musikaalin tähtenä nähdään Maria Lund.

Ensi-ilta 8.9.

3

Den Stora Eldenin lavastusratkaisussa miniatyyrit ovat olennaisessa osassa.
Den Stora Eldenin lavastusratkaisussa miniatyyrit ovat olennaisessa osassa.Veronica Aspelin / Viirus

Viirus: Den Stora Elden

Ruotsinkielinen teatteri Viirus on toteuttanut arvostelumenestyksiä toisensa perään Milja Sarkolan Allt som Sägsistä Anni Kleinin ohjaamaan Den Andra Natureniin.

Viiruksen tämän syksyn tapaus on Suomen kantaesityksensä saava Roland Schimmelpfenningin uutuusnäytelmä.

Edellinen Schimmelpfenningin Suomessa nähty teos, SvenskaTeaternin Peggy Pickit ser Guds Ansikte, hurmasi sekä yleisön että kriitikot.

Den Stora Elden on tarina joen erottamasta kahdesta kylästä ja niiden asukkaista. Kuuma, kuiva ja myrskyävä kesä tuo kurjuuden toiseen kylään, kun toisella pyyhkii hyvin. Lopulta toista kylää kohtaa täydellinen tuho. Schimmelpfenningin luomassa maailmassa luonnonkatastrofi jakaa ihmiset rikkaisiin ja köyhiin.

Esitys tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

ensi-ilta 14.9.

4

Toni Harjajärvi näyttelee Bekimin roolin Kissani Jugoslaviassa.
Toni Harjajärvi näyttelee Bekimin roolin Kissani Jugoslaviassa.Tommi Mattila / Kansallisteatteri

Kansallisteatteri: Kissani Jugoslavia

Pajtim Statovcin menestysromaani toteutetaan Willensaunassa ensimmäistä kertaa näyttämölle. Maagisen realismin ja absurdismin sävyttämä tarina liikkuu usealla aikatasolla Suomessa ja Kosovossa.

Sodan jaloista pikkulapsena Suomeen muuttanut Bekim on melko eksyksissä elämänsä kanssa, ja hankkii turvallisuuden tunteen saavuttaakseen lemmikkiboan. Käärmeen ja nuoren miehen symbioottinen yhteiselo saa uuden käänteen, kun kuvioon tulee mukaan kahdella jalalla kävelevä, kuumottava Kissa.

Tarinan toinen taso sijoittuu 1980-luvun Jugoslaviaan, jossa nuori nainen menee suurin toivein naimisiin komean miehen kanssa. Toiveet tallautuvat, mutta naisen kohtalo ei ole sillä sinetöity.

Ensi-ilta 16.11.

5

Miehen kylkiluu on kahdeksan teatterin yhteinen ponnistus.
Miehen kylkiluu on kahdeksan teatterin yhteinen ponnistus.Kouvolan teatteri

Kouvolan Teatteri, Kotkan kaupunginteatteri, Riihimäen Teatteri, Tanssiteatteri Minimi, Jyväskylän kaupunginteatteri, Teatteri Eurooppa Neljä, Turun kaupunginteatteri ja suomalais-berliiniläinen Vapaa Teatteri: Miehen kylkiluu

Kahdeksan teatterin yhteistyö toteutuu jo toista kertaa taiteilijaprofessori Mikko Roihan johdolla. Ryhmä harjoittelee Berliinissä, ja valmis esitys kiertää kaikkien teattereiden kotikaupungit.

Kolmen näytelmän yhteistyön sarjan aloitti Pesärikko, yksi viime vuoden koskettavimmista teatterielämyksistä.

Jotunin kansankomedia Miehen kylkiluu kuvaa pikkupaikkakunnan rakkaudenjanoista väkeä. Rakastettua, farssiksi taittuvaa komediaa on esitetty ahkerasti suomalaisnäyttämöillä jo yli sadan vuoden ajan.

Ensi-ilta Kouvolassa 14.9., Kotkassa 20.9., Riihimäellä 27.9., Kuopiossa 30.11.,Jyväskylässä 30.1. ja Turussa 5.2.

6

Martti Suosalo näyttelee kanavan perustajaa, Jamia. Vera Kiiskinen on Marika, joka on tullut laittamaan radion tuloskuntoon.
Martti Suosalo näyttelee kanavan perustajaa, Jamia. Vera Kiiskinen on Marika, joka on tullut laittamaan radion tuloskuntoon.Timo Teräväinen / Espoon kaupunginteatteri

Espoon kaupunginteatteri: Esitystalous 3 - RADIO

Juha Jokelan viiltävän tarkka, yhteiskuntakriittinen ja viihdyttävä Esitystalous-näytelmätrilogia päättyy tänä syksynä.

Tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat kannattavuuden kanssa kamppailevalle, kaupalliselle Radio Stage -kanavalle. Omistajakonsernin edustaja purjehtii paikalle pistämään asioita dynaamisempaan kuosiin. Miten käy työpaikkojen, ja miten käy radion oman äänen?

Revontulihallissa nähdään jälleen kovatasoinen näyttelijäkaarti, mukana ovat muun muassa Martti Suosalo, Vera Kiiskinen ja Ylermi Rajamaa.

Ensi-ilta 19.9.

7

Milla Kangas ja Lauri Tilkanen Teatteri Jurkan Rakastajassa.
Milla Kangas ja Lauri Tilkanen Teatteri Jurkan Rakastajassa.Marko Mäkinen / Teatteri Jurkka

Teatteri Jurkka: Rakastaja

Harold Pinterin kamarinäytelmässä fantasia ja tomuinen makuukammari kohtaavat. Näytelmä käsittelee valtaa, halua ja muutoksia parisuhteessa. Miten säilyttää intohimo?

Intiimissä Teatteri Jurkassa esitys tulee lähes iholle.

Televisiossa ja elokuvissa ahkeroivaa Lauri Tilkasta on harvoin nähty helsinkiläisnäyttämöillä. Rakastajassa hän näyttelee Milla Kankaan kanssa pariskuntaa, jonka puutunut liitto päätyy oudoille raiteille. Kun aviomies löytää jotain vaimonsa rakastajalle kuuluvaa, menevät erillään pidetyt maailmat ristiin.

Ensi-ilta 17.11.