Vaasan uimarantojen virustesteistä saadaan tulokset maanantaina – "Olisi surkeaa, jos avattaisiin rannat ja todettaisiin, että niillä onkin viruksia"

Hietasaaren ja Mansikkasaaren uimarannat ovat yhä uintikiellossa. Vaasalaisrannoilta on otettu virusnäytteet, joiden tulokset ratkaisevat, avataanko ne vai jatketaanko käyttökieltoa.

Jätevesivuoto
Kalastamista Onkilahdella ei suositella.
Kalastuskieltokyltti Onkilahden rannallaNiklas Joki/Yle

Vaasalaisrannoilta otettiin eilen keskiviikkona virusnäytteet, joiden tuloksia odotetaan ensi viikon maanantaina. Vesinäytteistä tutkittiin Adeno- ja Noro-viruksia.

Näytteiden myötä ratkeaa, avataanko rannat uimareille vai jatketaanko sulkua .

– Haluamme edetä varovasti. Olisi surkeaa, jos rannat avattaisiin ja todettaisiin, että niillä onkin runsaasti viruksia, sanoo Vaasan kaupungin ympäristöinsinööri Ulla Udd.

Vaasan Hietasaaren ja Mansikkasaaren uimarannat laitettiin käyttökieltoon elokuun alkupäivinä. Viimeisimmät rannoilta otetut bakteerinäytteet eivät enää osoittaneet toimenpiderajat ylittäviä bakteerimääriä.

– Tiedustelimme THL:lta, olisiko syytä tutkia asiaa lisää ja mitä. He suosittelivat virusnäytteitä, koska virukset elävät kauemmin kuin bakteeri-indikaattorit, Udd sanoo.

Uimarantojen lisäksi myös Hietasaaren ja Palosaaren Sundin matonpesupaikat on suljettu eikä kalastamista Onkilahdessa suositella.

– Varmuuden vuoksi pidämme rannat vielä kiinni, kunnes saamme vastaukset, Udd sanoo.

Karttakuva Vaasasta
Jätevesivuodon paikka on merkitty karttaan rastilla. Hietasaaren ja Mansikkasaaren uimarannat ovat uintikiellossa edelleen.Vaasan Vesi

Ely-keskukselle selvitys ja kaivot tarkassa seurannassa

Ensi viikolla selviää myös se, millaisiin toimenpiteisiin Vaasassa tapahtunut jätevesivuoto antaa aihetta Vaasan vesiyhtiölle.

– Ely-keskus saa meiltä ensi viikolla selvityksen tapahtuneesta ja ottaa siihen kantaa. Mitä toimenpiteitä tarvitaan ja mitkä ovat mahdolliset seuraamukset, sitä katsotaan sitten, sanoo Vaasan veden toimitusjohtaja Irma Hyry.

Hyryn mukaan jätevesiviemärin tukkeutumisen aiheutti luultavasti rankkasade, joka huuhtoi kiintoainetta hulevesiviemäristä jätevesilinjastoon ja tukki sen.

Hyry arvelee, että jätevettä ehti vuotaa Onkilahteen noin viikon ajan. Pitkä kuiva jakso ja lyhytkestoiset kovat sateet aiheuttivat sen, että poikkeavaa tilannetta ei heti huomattu.

Yli 30 vuoden ikäiset viemärit on rakennettu niin, että mahdollinen ylivuoto tapahtuu hulevesiviemärin puolelta jätevesiviemäriin ja toisin päin. Hyryn mukaan vastaavanrakenteisia kaivoja on rannoilla vielä viisi.

– Ne tullaan käymään läpi, Hyry sanoo.

Hyryn mukaan tarkoitus on käydä kaivot läpi jo ensi tiistana kameroiden kanssa.

Kunnes mahdollisia muutoksia tai korjauksia kaivoihin on tehty, niitä seurataan erityisen tarkasti, etenkin kovien sateiden aikaan.