Outokummun kaivoksesta etsitään kummituksia – "Jotkut kokevat kuulleensa jotain, uskoo ken haluaa"

Valkeakoskelaisten veljesten yhdistys Paranormal Investigations Group etsii Outokummun kaivoksella merkkejä yliluonnollisesta perjantaina.

paranormaalit ilmiöt
Kaivostunneli sisältä
Yle / Siru Päivinen

Kosketuksia, kuiskauksia ja henkiolennon päällekäyntejä.

Mika Nikkilän viiden vuoden uraan kummitusjahdissa on mahtunut kaikenlaista.

– Jos joku olisi viisi vuotta sitten sanonut, mitä kaikkea tämä maailma pitää sisällään, olisin nauranut, sanoo Nikkilä.

Mika Nikkilä etsii harrastuksenaan yliluonnollisia ilmiöitä veljensä Markus Nikkilän kanssa perustetun yhdistyksen Paranormal Investigations Group alla. Seuraavana tutkintavuorossa on Outokummun kuparikaivos, joka on nykyään museokäytössä.

Miten sitten yliluonnollisia ilmiöitä etsitään? Veljesten mukaan radiotaajuuksia skannaavalla ghostboxilla, kameroilla ja äänitallentimilla. Mukana on myös enkelimeedio.

– Päälaitteena on ghostbox, joka skannaa radiokanavia muodostaen valkoista kohinaa. Sen avulla voi saada suoran yhteyden henkimaailmaan, sanoo Nikkilä.

Markkinointikikka vai aito halu auttaa?

Kaivosmuseon toimitusjohtaja Ulla-Riitta Moilasen mukaan tutkimus aloitettiin, koska tänä kesänä useampikin asiakas oli epäillyt, että kaivostunneleissa kummittelisi.

– Minulla itselläni ei ole ollut kokemuksia kummituksista, mutta jotkut ihmiset kokevat kuulleensa jotain. Nämä ovat hyvin henkilökohtaisia asioita: uskoo ken haluaa, Moilanen kertoo.

Moilasen mukaan kummitustutkimus on herättänyt tunteita laidasta laitaan. Yksi pitää sitä markkinointitemppuna, toinen todella jännänä, kolmas ottaa todella vakavasti ja onpa muutama närkästynytkin.

Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta jos sinulla on sydämessä joku asia, jonka tunnet oikeaksi, niin sitä sinun pitää tehdä.

Mika Nikkilä

Nikkilän mukaan kummitustutkimus ei tule maksamaan Outokummun matkailulle yhtään mitään, vaan kyse on puhtaasti harrastustoiminnasta ja halusta auttaa.

– Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta jos sinulla on sydämessä joku asia, jonka tunnet oikeaksi, niin sitä sinun pitää tehdä. Ihan sama mitä muut sanovat, kertoo Mika Nikkilä.

Tosin Nikkilän mukaan kysyntää tutkimuksille on niin paljon, että sillä pyörittäisi jo liiketoimintaakin. Paranormal Investigation Group saa vuosittain muutama sata tutkimuspyyntöä yksittäisiltä ihmisiltä.

– He haluavat saada varmistuksen outoihin tapahtumiin, joita heidän talossaan tapahtuu. Tutkimus antaa tietyn selvyyden siihen, etteivät he vain kuvittele asioita, sanoo Nikkilä.

Paranormal Investigations Group tutkii Outokummun Vanhaa Kaivosta perjantai-iltana 17.8., jolloin kaivos ei ole auki yleisölle. Tutkimuksesta tehdään live-lähetystä ryhmän Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun) ja kooste tuloksista julkaistaan Youtube-kanavalla (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Seura: Nikkilän veljekset kulkevat kummitusten jäljillä: ”Ei Suomessa haamujahdilla leipäänsä ansaitse” (siirryt toiseen palveluun)

Vantaan Sanomat: Tosielämän Ghostbusters etsii nyt haamuja Vantaalta (siirryt toiseen palveluun)