Hyppää sisältöön

Musliminainen kieltäytyi kättelystä eikä saanut työpaikkaa, oikeus tuomitsi ruotsalaisyrityksen työsyrjinnästä korvauksiin

Nainen ei kätellyt vaan painoi kätensä rintaansa vasten, kuten monet muslimit tekevät toisen sukupuolen edustajaa tervehdittäessä.

Kuvakaappaus svt:n verkkosivulta Kuva: svt.se

Ruotsissa työtuomioistuin on katsonut musliminaisen tulleen työsyrjityksi, kun hän ei saanut työpaikkaa kieltäydyttyään kättelemästä haastattelijaa työhaastattelusta. Asiasta kertoo SVT (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsalainen Farah Alhajeh oli uppsalalaisen tulkkaustoimiston työhaastattelussa, kun hän ei halunnut kätellä mieshaastattelijaa vaan laittoi käden rintaansa vasten tervehdykseksi. Rekrytointitilanne keskeytettiin ja Alhajeh ohjattiin ulos toimistosta.

Nyt Ruotsin työtuomioistuin on päättänyt, että kyseessä oli työsyrjintä. Yritys määrättiin maksamaan 40 000 kruunun eli noin 3 820 euron korvaukset Alhajehille.

– Raha ei ollut koskaan tärkeää. Tärkeintä minulle on, että asia on nyt korjattu, Alhajeh sanoi SVT:lle.

Yritys on puolustautunut sanomalla, että he eivät hyväksy muuta tapaa tervehtiä kuin kättelemällä. Heidän mukaansa muunlaiset tervehtimistavat voisivat johtaa konflikteihin työpaikalla.

– Aloin itkeä heti, kun pääsin hissiin. Sellaista ei ollut koskaan aikaisemmin tapahtunut minulle. Se ei tuntunut lainkaan hyvältä, Alhajeh muisteli.

Työtuomioistuimen päätöksen mukaan Ruotsin pitää noudattaa Euroopan ihmisoikeussopimusta. Sen mukaan kättelystä on oikeus kieltäytyä uskonnollisista syistä.

Tuomio on ensimmäinen laatuaan Ruotsissa.