Musiikkitoimittaja Pekka Laine uskoo soulin kuningattaren vaikutuksen kantavan kauas: "Katsoessamme laulukilpailuja ja isoja estraditähtiä, kuten Beyoncéa, katsomme Aretha Franklinin perintöä"

Laulajalegenda Aretha Franklin kuoli 76-vuotiaana.

Aretha Franklin Kuva: Soul Brother / AOP

Soulin kuningatar Aretha Franklin edusti arvokkuutta, suvereenia osaamista sekä tolkun ja ajattoman laadun standardeja, luettelee pitkän linjan musiikkitoimittaja Pekka Laine.

Maailman parhaiden laulajien kärkijoukkoon kuulunut Franklin kuoli 76-vuotiaana.

– Franklinissa oli sellaisia piirteitä, joita kukaan järkevä ihminen ei vastusta. Hän edusti tiettyjä tolkun ja ajattoman laadun standardeja, jotka kestävät kaikissa suhdannevaihteluissa, joita popmaailma on täynnä. Jos siellä on jotain pysyvää, se on sitä mitä Franklin edustaa, Laine sanoo.

Laineen mukaan Franklinilla on ollut kiistämätön vaikutus soulmusiikkiin.

– Jos täytyy valita kourallinen artisteja, joilla on ollut soulin historiassa ratkaiseva rooli, on Aretha Franklin siinä tärkeimmässä kourallisessa.

Laine huomauttaa, että Franklinin vaikutus yltää myös hänen edustamaansa musiikkityyliä laajemmalle.

– Franklin oli tietyllä tapaa modernin poplaulajan prototyyppi. Hän toi tällaisen mustasta gospelmusiikista lähtevän laulutekniikan, tyylin ja tunteen ja teki siitä popmusiikin keskiössä olevan asian.

– Tänä päivänä katsoessamme laulukilpailuja ja isoja estraditähtiä, kuten Beyoncéa ja kumppaneita, katsomme koko ajan Aretha Franklinin perintöä. Hän on luonut tietyn perustan, joka kuuluu edelleen popmusiikissa.

"Pitkiä ja turhauttavia suvantovaiheita"

Laine uskoo Franklinin vaikutuksen myös kasvavan tulevaisuudessa.

– Tavallaan tämä musta musiikki on tämän hetken populaarimusiikin ydin eri johdannaisineen. Siinä tapauksessa Aretha Franklin on myös tulevaisuuden ikoni. Voidaan aika turvallisesti ennustaa, että hänen vaikutuksensa ei ole katoamassa mihinkään.

Laine uskoo Franklinin vaikutuksen yltäneen myös Suomeen.

– Franklinilla on varmasti ollut inspiroiva vaikutus sitä myöten, kun tällainen musta rytmimusiikki on tullut yhä enemmän ja enemmän Suomeen jo 1960–1970-luvulla. Mutta se on tullut moneen kertaan, se tuli hiphop-sukupolven myötä uudestaan.

– Kyllä meillä on esimerkiksi nuoria naislaulajia, jotka ovat ihan varmasti Aretha Franklininsa kuunnelleet.

Laineen mielestä Franklin on saanut ansaitsemansa arvostuksen musiikkipiireissä, vaikkakaan se ei tullut helpolla. Franklinin läpimurto ei tapahtunut hetkessä, vaan hänen täytyi tehdä runsaasti töitä sen eteen.

– Kun hän nousi soulin kuningattareksi 1960-luvun puolivälin jälkeen, oli hän aika kuninkaallinen ilmestys. Toki hänen urallaan oli aika pitkiä ja varmasti turhauttavia suvantovaiheita, se ei ollut tasaisen vauhdin nousua.

Aretha Franklin 2017 Kuva: REX / AOP

Franklinilla on ollut vaikutusta myös musiikkipiirien ulkopuolella

Franklinin laulu-uran tahmeat alkuvaiheet väistyivät, kun hän siirtyi 1960-luvun puolivälissä levy-yhtiö Atlanticille. Laulajalegendan ensimmäinen hitti oli cover-versio Otis Reddingin kappaleesta Respect.

– Se on myös popmusiikin perusmekanismi, että joku toinen voi ottaa toisen kappaleen, tehdä siitä omansa ja nostaa sitä. Siinä vaiheessa, kun Franklin alkoi laulaa Reddingin hittikappaletta, se sai ihan uuden merkityksen, Laine sanoo.

– Siihen tuli tällainen naiseuteen liittyvä sisältö ja sitten siitä tuli myös enemmän ja enemmän kansalaisoikeusliikehdintään liittyvä symboli: mitä kaikkea ihmisten välinen kunnioitus tarkoittaa.

Franklin tapasi vuosikymmeniä jatkuneen uransa aikana useita Yhdysvaltojen presidenttejä (siirryt toiseen palveluun). Hän muun muassa esiintyi presidentti Barack Obaman virkaanastujaisissa tammikuussa vuonna 2009.

–Jos ajatellaan esimerkiksi Obaman ja Franklinin kohtaamisia, voisi Franklinin sanoa olevan ikoninen hahmo myös poliittisessa mielessä. Ei sellaisella pinnallisella tasolla poliittisesti, vaan yhteiskunnallisessa mielessä. Hänen voisi sanoa olleen oman kulttuuripiirinsä ja aikakautensa eheyttäjä.

Barack Obama muisti Aretha Franklinia Twitter-kirjoituksessa. Obama kirjoitti muun muassa, että Franklinin äänessä voi tuntea Amerikan historian sen kaikissa muodoissa.

Lue lisää: