Maahanmuuttovastaiset Ruotsidemokraatit Ylelle Göteborgissa: “Autopalojen jälkeen vaalitelttamme on ollut täpötäynnä”

Maanantai-illan autopalot ovat järkyttäneet Ruotsin vaaliasetelmaa.

Ruotsi
Poltettu auto
Göteborgin lähiöissä tuhopoltettiin kymmeniä autoja samana iltana elokuussa.Antti Kuronen / Yle

GÖTEBORG Göteborgissa vietetään EuroPride-festivaalia, mutta vaaliteltoissa hääräävien puolueaktiivien ajatukset ovat muualla.

Maanantai-iltana Göteborgissa poltettiin kymmeniä autoja kuudessa eri kohteessa. Autojen tuhopolttoja on ollut vuosikausia, mutta maanantain isku oli suunnitelmallisempi ja suurempi kuin koskaan ennen.

Hallitusvastuussa olevat sosialidemokraatit eivät kuitenkaan pidä siitä, että rikollisuus nousisi vaalien ykkösteemaksi. Vaalit ovat syyskuun 9. päivänä.

Kunnallispoliitikko Rasmus Anderssonin mielestä rangaistuksia voitaisiin toki kiristää jonkin verran, mutta se ei lopeta lähiöiden rikollisuutta.

– On tärkeää, että teoista joutuu vastuuseen, mutta monet rikollisuuteen ajautuvista ovat hyvin nuoria. Ei 13-vuotiaita voi laittaa vankilaan, Andersson sanoo.

Rasmus Andersson
Rasmus Andersson on demarien paikallispoliitikko Göteborgista.Antti Kuronen / Yle

Göteborgin ongelmalliset lähiöt

Göteborgissa on eniten ongelmalähiöitä. Viranomaiset ovat määritelleet toistakymmentä ruotsalaislähiötä erittäin haastellisiksi. Näistä joka kolmas on Göteborgissa.

– Tietysti autojen polttaminen saa kaikki raivon partaalle. On kuitenkin väärin syyttää maahanmuuttoa aina kun tapahtuu rikoksia. Kyse on vain pienestä ryhmästä rikollisia, muistuttaa sosialidemokraatti Andersson.

Andersson on huolissaan siitä, että Ruotsidemokraatit, jotka ovat avoimesti maahanmuuttovastaisia, hyötyvät tuhopoltoista.

– Pelkään, että nämä äärioikeistoainekset hyötyvät. Se olisi todella ikävää, hän sanoo.

Sosialidemokraatit laahustavat kannatusmittauksissa. Elokuun mittauksissa puolue oli menettämässä 7,5 prosenttiyksikköä. Kannatus olisi 23,5 prosenttia äänistä.

Kristain Abrahamsson
Kristian Abrahamsson uskoo Ruotsidemokraattien vaalivoittoon.Antti Kuronen / Yle

Ruotsidemokraattien teltalla tungosta

Ruotsidemokraattien teltalla Kristian Abrahamsson myhäilee. Hän on ollut puolueaktiivi nelisen vuotta. Hän uskoo, että Ruotsidemokraatit ovat suuren läpimurron partaalla.

– Viimeiset kolme päivää telttamme on ollut suosituin. Lähes kaikki palaute on positiivista, sanoo Abrahamsson.

Hän on varma vaalivoitosta. Tavoite on selvä: nousta suurimmaksi puolueeksi.

– Ihmiset ovat todella kyllästyneitä perinteisten puolueiden politiikkaan, jossa ajetaan monikulttuurisuutta Ruotsiin.

Abrahamsson ei arkaile maahanmuuton kritisoimista Ylen kameran edessä. Hänen mukaansa ruotsalaiset eivät ole ikinä saaneet vaikuttaa monikulttuurisuusideologiaan. Suurin syypää tilanteeseen ovat demarit.

– Demareiden politiikka on aina ollut samanlaista. Perustetaan lisää nuorisotaloja lähiöihin kovempien rangaistusten sijaan, Abrahamsson laukoo.

Elokuun mittauksissa Ruotsidemokraatit ovat saamassa 21,4 prosenttia äänistä. Se olisi 8,5 prosenttiyksikön parannus viime vaaleihin verrattuna.

David Josefsson
Kokoomuksen David Josefsson haluaisi lisää poliiseja Ruotsiin.Antti Kuronen / Yle

Kokoomus lisäisi poliiseja

Ruotsin kokomuuksen teltalla David Josefsson uhkuu itsevarmuutta. Hän on nousemassa ensikertalaisena valtiopäiville, koska on puolueen vaalilistassa toisena.

Josefssonin mukaan tuhopoltot ovat tällä hetkellä päällimmäinen aihe Göteborgissa.

– On ihan selvää, että tämä on se mistä puhutaan. Aihe ei ole uusi meille. Teimme jo viime keväänä vaalivideon tuhopoltoista.

Josefssonin mukaan kaikki puolueet, mutta etenkin demarit, ovat olleet sinisilmäisiä ja pehmeitä rikollisuuden suhteen.

– Nyt pitäisi lisätä poliiseja kymmenellätuhannella. Se vaatisi myös poliisien palkkojen korottamista, sanoo Josefsson.

Elokuun mittauksissa kokoomus olisi saamassa 18,9 prosenttia äänistä, joka on 4,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vaaleissa.

Karin Pleijel
Vihreiden Karin Pleijel on vastuussa kouluista Göteborgin kunnanhallituksessa.Antti Kuronen / Yle

Vihreät: Metsääkin paloi

Vihreiden Karin Pleijel on Göteborgin politiikassa raskassarjalainen. Hän vastaa koulutusasioista kunnanvaltuustossa.

Pleijel on ilmiselvästi harmistunut siitä, että tuhopoltot vievät huomion vihreiden ykkösaiheelta eli ilmastonmuutokselta.

– Ennen autoja Ruotsissa paloi metsää. Kesä on ollut ennätyksellisen lämmin maailmanlaajuisesti. Tämä aihe on mielestäni ollut suurin tänä kesänä, Pleijel sanoo.

Hänen mukaansa Ruotsidemokraateilla ei ole vastauksia rikollisuuteen. Heidän politiikkansa on aivan liian yksioikoista.

– En pidä heidän politiikastaan. Meidän on rakennettava yhteiskunta, jossa kaikki ovat osallisena. Ruotsidemokraatit tarjoavat populistisia ratkaisuja, jotka eivät toimi.

Vihreät ovat mielipidemittausten mukaan saamassa viiden prosentin kannatuksen, joka olisi 1,9 prosenttiyksikön heikennys viime vaaleihin verrattuna.

Korjaus 16.8.2018 kello 16.17: Artikkelissa on korjattu kohta, jossa sanottiin vihreiden viiden prosentin kannatuksen olevan 1,9 prosenttiyksikön parannus edellisiin vaaleihin. Kyseessä olisi kuitenkin 1,9 prosettiyksikön heikennys. Vuoden 2014 vaalaissa vihreiden kannatus oli 6,89 prosenttia.