1. yle.fi
  2. Uutiset

Vatikaani tuomitsee Pennsylvanian pedofiilipapit – paavi puolustaa uhreja ”pedoilta”

Vatikaani kokee "häpeää ja surua" tiedoista, joiden mukaan satoja, jopa tuhansia lapsia on joutunut hyväksikäytön uhreiksi katolisen kirkon piirissä Yhdysvalloissa.

Vatikaani
Paavi Franciscus lentokoneessa
Paavi FranciscusLuca Zennaro / EPA

Vatikaani on kommentoinut ensimmäistä kertaa epäiltyä laajaa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, joka on tapahtunut vuosikymmenien aikana Yhdysvalloissa, Pennsylvanian osavaltion hiippakunnissa.

Vatikaanin mukaan paavi Franciscus seisoo niiden rinnalla, jotka ovat joutuneet ”petomaisten pappien” hyväksikäytön uhreiksi.

– Uhrien on tiedettävä, että paavi on heidän puolellaan, Vatikaani toteaa tiedotteessaan.

– He ovat paaville tärkeintä. Kirkko haluaa kuunnella heitä, jotta tämä viattomia elämiä tuhonnut kauheus saadaan kitkettyä.

Yhdysvalloissa Pennsylvaniassa suuri valamiehistö ilmoitti tiistaina, että se on löytänyt vakuuttavia todisteita lasten laajasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä katolisen kirkon piirissä.

Suuren valamiehistön raportin mukaan yli 300 katolisen kirkon pappia olisi hyväksikäyttänyt yli tuhatta lasta kuudessa Pennsylvanian hiippakunnassa 1940-luvulta lähtien. Valamiehistö uskoo uhrimäärän olevan todellisuudessa tuhansia, mutta monien lasten tiedot ovat kadonneet ja monet uhrit ovat salailleet traagisia kokemuksiaan.

Vatikaanin mukaan raportin tiedot ovat häpeällisiä ja surullisia. Kirkko vannoo, että hyväksikäyttäjät ja hyväksikäytön sallineet henkilöt joutuvat vastuuseen.

– Paavi on tietoinen siitä, kuinka tällaiset rikokset voivat horjuttaa uskoa ja henkeä kirkon piirissä, sanotaan Vatikaanin tiedotteessa.

Paavi on saanut parin viime päivän aikana osakseen kritiikkiä siitä, ettei hän tai hänen edustajansa ole kommentoinut sanallakaan Pennsylvanian raporttia. Vatikaani julkaisi tiedotteensa lopulta torstai-iltana.

Lue myös:

Raportti: Sadat katolilaispapit saattaneet hyväksikäyttää yli tuhatta lasta Pennsylvaniassa

New York Times: Seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty kardinaali jättää tehtävänsä

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi