1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin sotilasparaatille takaisku – suunnitelma siirtyy tulevaisuuteen ja presidentti suuntaa Pariisiin

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin toiveena oli, että sotilasparaati muistuttaisi laajuudeltaan hänen Ranskan kansallispäivänä Pariisissa viime vuoden heinäkuussa näkemäänsä paraatia.

Sotilasparaatit
Presidentit Donald Trump ja Emmanuel Macron puolisoineen seuraamassa sotilasparaatia.
Presidentit Donald Trump ja Emmanuel Macron puolisoineen seurasivat sotilasparaatia Pariisissa heinäkuussa 2017.Julien de Rosa / EPA

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon siirtää marraskuuksi suunnitellun sotilasparaatin järjestämisen ensi vuodelle.

Pentagon ilmoitti asiasta varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa.

– Alun perin päivämääräksi oli asetettu 10. marraskuuta, mutta nyt olemme sopineet tutkivamme mahdollisuutta vuonna 2019, puolustusministeriö ilmoitti.

Toteutuessaan marraskuussa sotilasparaati olisi järjestetty kansallisen veteraanipäivän aattona.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi helmikuussa Pentagonin ja Valkoisen talon virkamiehiä aloittamaan suuren sotilasparaatin suunnittelun Washingtoniin.

Trumpin toiveena oli, että sotilasparaati muistuttaa laajuudeltaan hänen Ranskan kansallispäivänä Pariisissa viime vuoden heinäkuussa näkemäänsä paraatia. Tuolloin Trump seurasi vaikuttuneena, kuinka panssaroidut ajoneuvot lipuivat ohi ja sotilaskoneet tekivät ylikennon.

Hänessä virisi ajatus järjestää samanlainen sykähdyttävä tilaisuus myös Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa on kuitenkin arvioitu, että sotilasparaatin hinta olisi noussut huimasti korkeammaksi kuin aiemmin oli suunniteltu. Nimetön viranomaislähde arvioi torstaina yhdysvaltalaismedialle, että mahtipontisen paraatin hintalappu olisi ollut yli 90 miljoonaa dollaria eli yli 80 miljoonaa euroa. Alun perin paraatin arvioitiin maksavan 10-30 miljoonaa dollaria.

Trump ilmoitti myöhemmin perjantaina, että kalliin sotilasparaatin järjestämisen sijaan hän vierailee 11. marraskuuta Pariisissa, jossa hän osallistuu veteraanien muistopäivään.

Juttua päivitetty 17.8. klo 16:20: Lisätty tieto Trumpin Pariisin vierailusta.

Lue myös:

Analyysi: Trump haluaa muita suuremman sotilasparaatin – Vastustajien mukaan aseiden esittely kuuluu diktatuureihin

Trump haluaa miljoonien sotilasparaatin

Trump haluaa järjestää sotilasparaatin Washingtoniin

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi