1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. arkeologia

Savonlinnasta löytyi kahdeksan luurankoa – Kasteristit johtavat 1700-luvun venäläisten piirittäjien jäljille

Rakennustyömaalla kohdattiin hätkähdyttävä näky Savonlinnassa, kun kaivannosta paljastui ihmisen pääkalloja ja luita.

Kuva: Martti Koponen / Savonlinnan maakuntamuseo

Savonlinnasta kunnallistekniikan rakennustyömaalta on löytynyt kahdeksan luurankoa. Savonlinnan maakunta-arkeologi Martti Koponen arvioi jäänteiden kuuluneen Olavinlinnaa 1700-luvulla piirittäneille venäläissotilaille.

Tätä päätelmää tukevat paikalta löytyneet ortodoksiset kasteristit, joita Kyrönniemeltä on löytynyt kolme.

– Näitä pidettiin yleensä koko elämän ajan kaulassa, yleensä paidan alla. Ne ovat todennäköisesti pronssia. Toivottavasti konservoinnissa saadaan kuvio ja mahdollinen teksti näkyviin, pohtii löydöstä tutkiva Koponen.

Kuva: Martti Koponen / Savonlinnan maakuntamuseo

Aluksi löytö ehti hätkäyttää rakennustyömaalla sen verran, että paikalle pyydettiin apua hätäkeskuksen kautta. Poliisi suoritti paikalla ensimmäiset tutkimukset.

– Ajateltiin, että on löytynyt henkirikoksen uhreja. Mutta itsekin sen verran katsoin pääkalloja, että ei näy luodinreikiä. Tietystikään luiden ympärillä ei erottunut vaatteita tai muuta, joten siitä jo voi päätellä, että ei aivan tuoreesta tapauksesta ollut kyse. Tällaiset löydöt ovat täälläpäin harvinaisia, kertoo Savonlinnan Veden vesihuoltopäällikkö Esa Hinkkanen.

Maakunta-arkeologi Martti Koponen arvioi, että vainajat ovat satojen vuosien takaa, Suuren Pohjan sodan (1700-1721) ajalta, kun venäläiset piirittivät linnaa kesäkuussa 1714. Tuolloin linnan valta vaihtui ensimmäisen kerran, ja se siirtyi ankarassa piirityksessä venäläisten hallintaan.

Erimielisyydet valtioiden välillä eivät kuitenkaan päättyneet. Vuonna 1721 solmitussa Uudenkaupungin rauhassa linna palautui takaisin ruotsalaisille. Taistelut kuitenkin jatkuivat ja vuonna 1743 solmitun Turun rauhan yhteydessä linna jäi venäläisten haltuun.

Koponen kertoo, että löytöpaikalta Kyrönniemeltä on ollut hyvä ampuma-ala linnaan ja löytyneiden hautojen tienoille.

Vainajien pääkallot ja luut toimitetaan lähiaikoina Museovirastoon tarkempia tutkimuksia varten. Paikalla aloitetut kunnallistekniikan rakennustyöt ovat päässeet jatkumaan.