Reportaasi: Mikkelin derby muistutti seurojen poliittisesta historiasta ja tarjosi välähdyksen kaupungin jalkapalloilun kulta-ajoista

MP:n ja Pallo-Kissojen kauden toinen kohtaaminen keräsi Urskiin tämän kauden ennätysyleisön, 2522 katsojaa.

MiPK nappasi kaupungin herruuden voittamalla MP:n 3-1. Kuva: Juhopekka Pietilä / Yle

Isännät vastaan työläiset, sinivalkoiset vastaan punaiset. MP:n ja Kissojen kohtaaminen nostaa mikkeliläisissä esiin historian havinan.

Derbyt, paikallisottelut, ovat pelejä, joissa sarjataulukolla ei ole merkitystä. Niissä korostuu hetkessä eläminen ja aito halu voittaa.

Portit avautuvat tuntia ennen H-hetkeä. Saapuvista ihmismassoista voi päätellä, että tänään pelataan isoista asioista. Vaikka voitosta saa aina vain kolme pistettä, nämä kolme pistettä ovat tavallista sarjapeliä arvokkaampia.

Kaksi leiriä

Vaikka radikaalein vastakkainasettelun aika seurojen välillä onkin jo takana päin, historia ei unohdu.

Seppo Kuitunen, 75, kävelee Urskin takasuoran katsomonosaan Mikonkadun portista. Hän uskoo Kissojen voittoon.

– Kyllä se poliittinen historia joukkueiden välillä kytee edelleen siellä pinnan alla.

– Kissojen pääkannatus oli pohjoispuolella työväenhenkisessä esikaupungissa. MP:llä oli puolestaan hallussa eteläpuoli kaupungista, Kuitunen muistelee.

Kuitusen vieressä aurinkokatsomossa istuu Kaarina Vienola, 76, joka on sonnustautunut Kissojen kaulahuiviin. Hän on Kissoissa pelaavien Ekmarkin identtisten kolmosten isoäiti.

Tommi, Sami ja Miika pelaavat Kissojen neljän pelaajan puolustuslinjassa vierekkäin. Näky on surrealistinen.

– Pojat pystyy tunnistamaan ainoastaan selässä olevista numeroista, isoäiti kertoo.

Urski alkaa täyttyä.

MP:n vaihtopelaajien kävellessä pukukopista vaihtopenkille, pääkatsomon yleisö antaa pelin ensimmäiset aplodit. Voiko tästä vetää johtopäätöksen, että vanha kirjoittamaton sääntö pätee edelleen? Sinisten kannattajat istuvat Tipulan puolen pääkatsomossa ja punaisten kannattajat takasuoran puolella.

Joukkueet kävelivät kentälle täyden pääkatsomon uumenista. Kuva: Juhopekka Pietilä / Yle

Punaisen dominointia

Tuomari laittaa ilmaa pilliin. Päämajakaupungin derby käynnistyy.

MP:n D12-junioreiden perustama kannatusryhmä Sinisakki erottuu muutoin rauhallisesta kotiyleisöstä. Chantit, kannatuslaulut raikuvat nuoruuden innolla.

– Urheilupuistossa, tai vieraissa, teitä seurataan, Suomen ykköset, shaa la la laa!

Sitten tulee hiljaista. Rafael vie Kissat 1-0 johtoon ja punaiset juhlivat maalia kulmalipulla, aivan Sinisakin nenien edessä.

Nuorten kannattajien luottamusta omiin koetellaan avausjaksolla toden teolla, kun Kissat masentaa MP:n iskemällä vielä kaksi lisämaalia.

Takasuoran katsomonosassa näkyy tauolla leveästi hymyileviä ihmisiä.

– Mitäs minä sanoin, Kissojen voittoon uskonut Seppo Kuitunen huudahtaa.

Olli Pyrhönen, 59, on etusuoran kattamattomassa katsomossa. Hän on pukeutunut punaisiin sukkiin, punaiseen paitaan ja punaiseen lippalakkiin.

– Ei joukkueiden kannattajille minun mielestäni enää ole mitään omia paikkoja. Mahdumme nykyään ihan hyvin toistemme viereen istumaan. Pyrhönen kertoo.

Derby osoittaa luonteensa

Toinen jakso pyörähtää käyntiin. Urskissa on käsittämättömän rauhallista. Katsomosta kuuluvat huudot ja provosoinnit loistavat lähinnä poissaolollaan.

MP:n kannattajaryhmä, Sinisakki, piti derbyn aikana meteliä yllä. Kuva: Juhopekka Pietilä / Yle

– Tällä menolla ei kyllä voittoa tule. Me aiomme huutaa toisella jaksolla vielä kovemmin, Sinisakin Joonas Hämäläinen sanoo.

Sinisten rumpuryhmä alkaa lunastaa lupauksia aloittaen raivokkaan kannustuksen.

– Jos oot MP-fani kätes yhteen lyö, jos oot MP-fani kätes yhteen lyö. Sinisakki täällä huutaa, MP voittaa vielä kultaa, jos oot MP-fani kätes yhteen lyö.

On pelattu reilut 60 minuuttia ja Kissat johtaa edelleen 3-0. Osa ihmisistä alkaa äänestämään jaloillaan.

– Voi voi, miten aneemista peliä, MP:n kannattaja toteaa poistuessaan kohti Mikonkadun porttia.

85. minuutilla Rafael vaihdetaan kentältä pois. Avausmaalin punaisille iskenyt brassilegenda saa tuntuvat suosionosoitukset 2500 silmäparilta. Miehen arvostus ei rajoitu vain omaan joukkueen kannattajiin.

Myös takasuoran aurinkokatsomo pullisteli ihmisistä. Kuva: Juhopekka Pietilä / Yle

MP:n 1-3 kavennusosuma lisäajalla on lopulta laiha lohtu. Tuomari Niko Hännisen viimeinen puhallus pilliin käynnistää Kissojen villit juhlat. MP:n ulkomaalaispelaajat jäävät makaamaan nurmen pintaan. Katseista heijastuu tyhjyys.

Pallo-Kissat siirtyvät nopeasti pukukopin puolelle, josta kantautuvat desibelit kertovat, kuinka tärkeästä voitosta oli kyse.

Altavastaajana otteluun lähtenyt MiPK näytti luonteensa. Mielen voitto materiasta vahvistaa sen, että derbyissä kaikki on mahdollista.

Mikkeli on punainen. Ainakin seuraavaan kohtaamiseen saakka.