Saamelaisfestivaali Ijahis idjaa voi seurata netin kautta ulkomaita myöten – Yle Sápmi tarjoaa ohjelmaa konserttien välissä

Saamelaisalueen koulutuskeskus lähettää Ijahis idja -festivaalin konsertit suorana internetissä. Yle Sápmi huolehtii, että konserttien välitauoilla on myös ohjelmaa.

festivaalit
Ijahis idja
Tapahtuman konsertteja lähetetään suorana nettistriimillä sekä perjantaina että lauantaina alkaen kello 18.00.Jonne Järvinen / Yle

Inarissa juhlitaan perjantaina ja lauantaina alkuperäiskansafestivaalin Ijahis idjan 15-vuotista taivalta. Jos et pääse paikan päälle tapahtumaan, niin voit seurata konsertteja, urheilukilpailuja ja Yle Sápmin järjestämää keskustelutilaisuutta Yle Sápmi -areenaa internetin välityksellä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen suorasta lähetyksestä. (siirryt toiseen palveluun)

Suoraa lähetystä voi katsoa myös ulkomailta. Yle Sápmi tarjoaa iltakonserttien välillä tauko-ohjelmaa suorana.

– Striimin kautta voi nähdä tuttuja, kuulla parhaita festivaalivinkkejä ja kuunnella tietenkin musiikkia. Yritämme tarjota parhaamme mukaan festivaalitunnelmia ihmisille, jotka eivät pääse paikan päälle, kertoo verkkolähetyksen tuottaja Linda Tammela Yle Sápmista.

Suoran lähetyksen tauko-ohjelmasta vastaavat perjantaina Laura Pieski ja Xia Torikka. Lauantain ohjelman vetäjät ovat Heli Huovinen ja Jon-Erik Näkkäläjärvi.

– Meillä on paljon erilaista keskustelua ja vierasta. Haastattelemme myös artisteja. Pohdimme hieman festivaalimuotia, kesän saamenpukumuotia ja esittelemme tietenkin myös tapahtuman historiaa, kertoo Tammela.

Suora lähetys alkaa sekä perjantaina että lauantaina kello 18.00. Yle Sápmi -areenan keskustelu lähetetään myös suorana lauantaina kello 14.30 - 15.30.

Suoraa lähetystä ei voi katsoa myöhemmin mistään, mutta festivaalivieraat voivat tulla Yle Sápmin teltalle katsomaan, mitä tapahtuu suorassa lähetyksessä konserttien välitauoilla.

Laaja ja monipuolinen ohjelma

Ijahis idjassa esiintyvät viikonloppuna saamelaismusiikkiyhtyeet Solju, Kevin Boine, Indigenous Bastards, Suõmmkar, Vildá, Tundra Electro, Ailu Valle, Amoc & Trio Boogiemen ja Felgen Orkester. Alkuperäiskansavieraana on tänä vuonna DJ-kollektiivi A Tribe Called Red Kanadasta. Yhtye soittaa ensi kertaa Suomessa ja Ijahis idjassa.

Perinteistä musiikkia esittävät joikaajat Nils-Heikki Paltto, Berit Alette Mienna, Ingá Elisá Påve Idivuoma, Anna Morottaja, Hildá Länsman ja Ingá-Máret Gaup-Juuso. Pitojen jatkumisesta ja vieraiden viihtymisestä konserttien jälkeen huolehtii DJ baariteltassa.

Tulevaisuuden tähtiä voi nähdä ja kuulla perjantaina päiväsaikaan Ijahis ija násttážat -konsertissa, jossa esiintyvät lasten ja nuorten omat yhtyeet. Ilmaiskonsertissa soittaa myös Solju-yhtye.

Konserttien lisäksi ohjelmaan kuuluu perinteinen suopunginheittokilpailu. Tarjolla on myös keskustelua Yle Sápmi -areenassa ja Saamelaismuseo Siidan tiloissa pidettävä musiikkiaiheinen seminaari.

Ijahis idjan järjestävät yhteistyössä Anára Sámisearvi ry, saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Saamelaismuseo Siida, Inarin kunta, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin toimipiste, Yle Sápmi ja Hotelli Kultahovi.

Lue myös:

Mitä kokea Suomen ainoassa saamelaismusiikkifestivaalissa Ijahis idjassa? Tässä järjestäjien tärpit