Poliisi, sairaala ja rajavartiolaitos valmiudessa Turun terrori-iskun vuosipäivänä – Poliisi: Uuden iskun uhkaa ei ole, mutta tulevaisuuden ennustaminen on haasteellinen juttu

Kymmenet poliisit varautuvat miehittämään Turun keskustan risteykset mielenosoitusten ja yleisötapahtumien vuoksi.

Turun puukotukset 2017
Poliisin virka-ase.
Henrietta Hassinen / Yle

TurkuLauantaina tulee kuluneeksi vuosi Turun terrori-iskusta. Marokkolaismies surmasi kaksi ja haavoitti kahdeksaa henkilöä Turun keskustassa. Turussa on lauantaina valmiudessa ainakin kymmeniä poliiseja levottomuuksien varalta.

Kaupungissa järjestetään kaksi suurta vuosipäivään liittyvää mielenosoitusta. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmaus ja Turku ilman natseja -mielenilmaus kulkevat ydinkeskustassa puolen päivän aikaan. PVL on uusnatsijärjestö, jonka kieltämistä käsitellään Turun hovioikeudessa. Lisäksi Aurajoen varressa toinen äärioikeistolainen järjestö pitää kukkienlaskutilaisuuden myöhemmin iltapäivällä. Samaan aikaan jokirannassa juostaan Paavo Nurmi Maraton.

Apulaispoliisipäällikkö Teijo Ristola Lounais-Suomen poliisista kertoo, että poliiseja on tulossa Turkuun omien voimien lisäksi tarvittaessa Tampereelta ja Pohjanmaalta.

– Poliisien tarkkaa lukumäärää en kerro. Se jääköön ammattisalaisuudeksi. Kyse on ainakin kymmenistä poliiseista, myöntää Ristola.

Helsingin suurvaltatapaamisen aikaan poliisit olivat vahvasti varustautuneita. Vastaavia mellakkavarustuksia on varmuuden vuoksi poliisien käytössä myös lauantaina Turussa.

– Tähän viikonloppuun on varauduttu siten, että poliisi on toimintakykyinen. Poliisi pystyy hoitamaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden. Tämä viikonloppu näyttää ihan toisenlaiselta poliisitoiminnan osalta kuin vuosi sitten, kertoo Ristola.

Aurajokeen aluksia varmuuden vuoksi

Apulaispoliisipäällikkö Teijo Ristola kertoo, että poliisin lisäksi muut viranomaiset ovat olleet mukana varautumisessa. Jokiranta kerää paljon väkeä lauantaina. Kaupungissa on myös koko perheen pyöräilytapahtuma. Tuomiokirkon läheisyydessä voi olla tungosta.

– Rajavartiolaitos ja sairaala ovat hälytysvalmiudessa. Aurajokeen on tilattu aluksia pelastustoimia varten. Olemme pyytäneet kumiveneen paikalle palolaitokselta ja rajavartiolaitokselta. Varmennamme, että saadaan apua, jos joku vahingossa luiskahtaa jokeen.

Millainen on uuden iskun uhka?

Lontoossa tapahtui alkuviikolla Parlamenttitalon luona päälleajo, jota tutkitaan terroritekona. Samassa paikassa tehtiin isku maaliskuussa 2017. Miten suuri uhka on, että Turun torilla tapahtuisi uusi isku?

– Olemme tehneet uhka-arvioita. Meillä ei ole tiedossa mitää uhkaa, että näin tulisi käymään. Siinä mielessä voimme olla hyvin rauhallisin mielin. Toisaalta edellinenkin tapaus vaatii vain yhden ihmisen ja tulevaisuuden ennustaminen on haasteellinen juttu. Meidän kokemuksellamme ja ammattitaidollamme arvioimme, että mitään uuden iskun uhkaa ei ole olemassa.