Opiskelija-asuntoja haetaan pääkaupunkiseudulla tänä vuonna enemmän kuin koskaan – Väliaikaiseksi kämpäksi on tarjolla jopa laivan hytti

Opiskelija-asuntoja välittävään Hoasiin on tullut elokuuhun mennessä yli 11 000 hakemusta.

opiskelija-asunnot
Nikolai II laiva
Väliaikaista opiskelijamajoitusta tarjotaan jopa Nikolai II -aluksesta Helsingin Kauppatorilta.Mikko Pesonen / Yle

Se ken on etsinyt pääkaupunkiseudulta edullista opiskelija-asuntoa tai pientä asuntoa samaan aikaan, kun korkeakoulujen opiskelijavalinnat on julkistettu, tietää, millaista taistelua yksiöistä ja pienistä kaksioista käydään.

Erityisen kovaa kilpailu on tänä vuonna, koska opiskelijat siirtyivät viime vuoden elokuussa yleisen asumistuen piiriin (siirryt toiseen palveluun). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että opiskelijoilla on käytettävissä asumismenoihin enemmän rahaa kuin ennen.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasille on tullut elokuun alkuun mennessä ennätysmäärä asuntohakemuksia: noin 11 200. Se on Hoasin mukaan kaikkien aikojen ennätys.

Tänä vuonna opiskelijat ovat myös hakeneet asuntoja ennätysaikaisin. Nykyään opiskelupaikat varmistuvat entistä aiemmin, kun osa opiskelijoista pääsee opiskelijavalintojen uudistuksen myötä korkeakouluopintoihin todistuksellaan.

Yksiöiden suosio ei hiivu

Hoasilta haettavista asunnoista halutuimpia ovat yksiöt. Niihin mielii yli 60 prosenttia hakijoista.

Hoasin toimitusjohtajan Matti Tarhion mukaan yksiöiden jälkeen suosituimpia ovat perheasunnot, joita hakee 20 prosenttia hakijoista.

Kahden hengen kämppisasuntoja hakee 10 prosenttia hakijoista, samoin soluasuntoja, joissa yleisin vuokrattava kohde on huone kolmen hengen asunnosta.

– Yksiöt ovat jo pidemmän aikaa kasvattaneet suosiotaan, ja kyllä se tapahtuu soluasuntojen kustannuksella, Tarhio sanoo.

Hoas on ennakoinut yksiöiden suosion kasvua myös uudistuotannossaan. Tarhio kertoo, että rakenteilla olevista, noin 600:sta uudesta asunnosta noin 80 prosenttia on yksiöitä. Yksiötarjontaa Hoas aikoo kasvattaa myös tulevaisuudessa.

Opiskelija-asunnoksi laivan hytti?

Opiskelijoiden asuntopula luo myös uudenlaista asuntotarjontaa.

Autojen vertaisvuokrauspalvelu Blox Car tarjoaa Facebookin Vuokra-asunnot Helsinki -ryhmässä opiskelijoille väliaikaista majoitusta Kauppatorilta, Nikolai II -aluksesta. Alus toimii tällä hetkellä yrityksen toimistona ja sitä vuokrataan myös erilaisiin tapahtumiin.

Väliaikaismajoitusta olisi tarjolla 15:lle opiskelijalle: yksi neljän hengen hytti, viisi kahden hengen hyttiä ja yksi yhden hengen hytti. Hinnat vaihtelevat 249–399 euron välillä.

– Yrityksemme tekee paljon yhteistyötä oppilaitosten ja opiskelijoiden kanssa ja halusimme tarjota syksyksi apua opiskelijoiden ensisijaiseen asuntotarpeeseen. Emme ole muuttamassa laivaa pysyvästi asumiskäyttöön, emmekä ole tekemässä pysyviä vuokrasopimuksia. Tämä on tilapäinen majoitusmahdollisuus syyskuun alusta marraskuun loppuun, sanoo Blox Carin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Santeri Petrell.

Petrellin mukaan kiinnostuneita on muutamia kymmeniä.

– Ensi viikolla on tarkoitus esitellä hyttejä kiinnostuneille.